Tiel, Het Plein

2009Project

De feiten
locatie: Tiel, Het Plein
functie: Markt
realisatie: 2009
opdrachtgever: Gemeente Tiel
toegepast: PUTkast Markt en PUTkast Contactdoos

Elektriciteitskastjes zijn vaak een lastig obstakel op pleinen waar markten en evenementen worden georganiseerd. Toch is een stroomvoorziening noodzakelijk voor marktkooplieden. PUTkast biedt de oplossing met een ingenieuze ondergrondse elektriciteitsvoorziening. In de gemeente Tiel zijn ze inmiddels voorzien van zes gloednieuwe PUTkasten model Markt.

Het Plein in het centrum van Tiel is eind vorig jaar volledig op de schop gegaan. En dat was volgens Frans van Hesteren van degemeente Tiel ook hard nodig, want de riolering en het wegdek waren in slechte staat. ‘Het Plein is al tientallen jaren de plek waar twee keer in de week de warenmarkt wordt gehouden. Rondom het plein heeft zich in de loop der jaren ook steeds meer horeca ontwikkeld, dus een opknapbeurt was zeer gewenst.’ Het Plein vormt een wezenlijk en karakteristiek onderdeel van de binnenstad van de Gelderse stad. Na intensieve overlegrondes met alle betrokken bewoners, horecaondernemers, marktkooplieden en andere belanghebbenden werd een ontwerp gemaakt door ontwerpbureau De Zwarte Hond.

‘Een belangrijke voorwaarde was dat het plein volledig obstakelvrij zou worden’, zegt Van Hesteren. ‘Die vraag kwam vooral vanuit van de horecaondernemers, omdat het Plein tevens dient als evenementenplein. Er worden regelmatig festivals en concerten georganiseerd en dan is elke vorm van belemmering lastig.’ Bovendien is de nieuwe bestrating op het Plein, dat bestaat uit hergebruikte klinkers en natuursteen, in een speciaal patroon gelegd. Op een strepenpatroon bevinden zich de zones voor de horeca; de loopstroken zijn met een nieuw klinkermateriaal gelegd en sluiten aan bij de overige bestrating van de binnenstad. Door gebruik te maken van ondergrondse elektriciteitsvoorzieningen wordt dit patroon niet verstoord.

Onder de grond
Om de marktkooplui toch van een goede stroomvoorziening te voorzien, oriënteerde de gemeente zich op het gebied van ondergronds technisch straatmeubilair. Van Hesteren: ‘Door wat speurwerk en navraag bij andere gemeenten bleek al snel dat PUTkast goed bekend stond. Met name de gemeente Amsterdam bleek veel positieve ervaringen met de systemen en de service van PUTkast te hebben.’ De marktuitvoering van PUTkast voldoet dan ook als enige in Nederland aan de Arbo-wetgeving. Bovendien kunnen de ondergrondse elektriciteitsvoorzieningen rechtstreeks worden aangesloten op het net van het betreffende energiebedrijf.

Het geheel vernieuwde plein werd in mei opgeleverd, inclusief zes ondergrondse elektriciteitsvoorzieningen van PUTkast. ‘We hebben voor zes kasten gekozen, vanwege de indeling van het plein in zes terrasdelen. Die indeling wordt tevens gebruikt voor de marktkramen, dus op deze manier hebben de marktkooplui altijd een elektriciteitspunt in de buurt.’ Daarmee wordt volgens Van Hesteren ook voorkomen dat er kabels liggen tussen de terrasdelen, die als loopstroken dienen.

Het gebruik
De PUTkasten die op het Plein in Tiel zijn geplaatst, beschikken over het unieke twee compartimentensysteem waardoor er een scheiding is aangebracht tussen het beheeren het gebruikgedeelte. In het deel voor de gebruikers zijn de contactdozen ondergebracht, waardoor men makkelijk de stekkers kan in- of uitpluggen. Via een slimme kabelsleuf komen de kabels uit de kast, waardoor deze ook tijdens gebruik gesloten kan blijven. De verdeelinrichting en de voeding zijn ondergebracht in het beheerdersdeel. Dit deel is bereikbaar via een afsluitbaar slot.

PUTkast BV werd in een vroeg stadium door de gemeente Tiel benaderd en heeft de inventarisatie en de afstemming van de ondergrondse elektriciteitsvoorzieningen volledig verzorgd. De werkzaamheden zijn door de gemeente turnkey ondergebracht bij PUTkast BV. Dat betekende dat PUTkast BV de voorbereiding, het ontwerp en alle bijkomende zaken tot de oplevering op zich heeft genomen. De gemeente was daarmee verzekerd van een gegarandeerd resultaat voor een vast bedrag. Ook het onderhoud en beheer wordt door PUTkast verzorgd, waardoor de functionaliteit en levensduur optimaal zijn gewaarborgd. Van Hesteren: ‘De samenwerking met PUTkast is uitermate goed verlopen. In de proeffase was er nog sprake van enkele storingen, maar die werden een dag later al door PUTkast verholpen.’

De PUTkast maakt gebruik van het unieke luchtbelprincipe. Hierdoor kan de kast een meter onder water worden gezet. Een aansluiting op een rioolstelsel is niet nodig. Naast de bescherming tegen waterinvloeden is de kast uitstekend beschermd tegen molest, roest en verkeersinvloeden.

(c) 2009 tekst: Stedelijk Interieur

Tiel, Het Plein