Landelijke eisen voor elektriciteitsaansluitingen

Per 1 juni 2023 zijn er nieuwe eisen voor elektriciteitsaansluitingen. Dit heeft grote gevolgen voor de openbare verlichting (OVL), verkeerregelinstallaties (VRI), rioolgemalen, ambulante handel, feestverlichtingen, markten, evenementen en alle andere aansluitingen buiten.

Nieuwe regels per 1 juni 2023

De koepelorganisatie van alle netwerkbedrijven (zoals Liander, Enexis en Stedin) stellen fors strengere eisen aan de behuizing voor de aansluiting. Deze eisen zijn afhankelijk van het type aansluiting en te vinden via de website van Netbeheer Nederland en gelden alleen voor kleinverbruik aansluitingen.

Wil jij dus een nieuwe aansluiting? Dan heb je extra eisen om rekening mee te houden. In de praktijk betekent dit dat je een buitenkast moet kopen van een goedgekeurde leverancier. Gebruik je een kast die niet is goedgekeurd? Dan krijg je geen aansluiting.

Buitenkast goedgekeurde leverancier

Als een van de eerste producenten kwam buitenkast in het register met goedgekeurde leveranciers. Voor zowel kunststof als rvs straatkasten hebben wij een uitgebreid assortiment dat voldoet aan alle eisen.

Hiermee heb je 100% zekerheid dat hier veilig een aansluiting in gemaakt kan worden. Wij hebben een ruim assortiment op voorraad die binnen enkele dagen bij jou geleverd kunnen worden.

Grootverbruik en ondergrondse buitenkast geen nieuwe regels

De nieuwe eisen gelden niet voor grootverbruiksaansluitingen. Dit zijn aansluitingen waarbij de aansluitcapaciteit groter is dan 3x80A. Hiervoor heeft elk netwerkbedrijf haar eigen specifieke eisen die onderling verschillen. Dit betekent in de praktijk dat een straatkast die goedgekeurd is door bedrijf A bij bedrijf B wordt geweigerd. Heb je een grootvebruikaansluiting nodig en je wilt een goedgekeurde kast? Neem dan contact op met onze specialisten. Die weten precies wat je nodig hebt voor welk energiebedrijf.

Ook voor ondergrondse kasten gelden de specifieke eisen van elk netwerkbedrijf. PUTkast® is de enige ondergrondse kast die vrijwel door alle netwerkbedrijven is goedgekeurd en ondergronds wordt aansloten.