Project ‘Westende’ wint publieksprijs Publieke Ruimte

Het project ‘Westende Zeedijk’ heeft de Belgische publieksprijs voor beste openbare ruimte van 2024 gewonnen. Aan dit project hebben wij een belangrijke bijdrage geleverd. In dit project werkten we samen met de gemeente Middelkerke en de Vlaamse overheid aan het opnieuw aanleggen van de zeedijk.

Prijs Publieke Ruimte

De Prijs Publieke Ruimte is een jaarlijkse onderscheiding georganiseerd door Infopunt Publieke Ruimte. Deze prijs erkent en beloont opmerkelijke projecten die de kwaliteit van publieke ruimtes in steden en gemeenten verbeteren. Projecten worden beoordeeld door een vakjury op aspecten zoals ontwerp, functionaliteit en innovatie.

Heraanleg van de zeedijk

De kustwering was aan vernieuwing toe om beter bestand te zijn tegen de extremere stormvloeden vanuit zee. De volledige herinrichting van de zeedijk van Westende, van ongeveer 1,5 kilometer lang, was gericht op een duurzame en natuurlijke kustbescherming. Dit project heeft niet alleen de kustlijn versterkt tegen extreme weersomstandigheden, maar ook de levenskwaliteit van de lokale bevolking en bezoekers aanzienlijk verbeterd.

De promenade is nu een autovrije zone met uitgebreide groene ruimtes, wat de biodiversiteit versterkt en een aangename wandelervaring biedt. Belangrijk binnen dit project was ook de aanleg van moderne, functionele voorzieningen voor de vele evenementen die hier worden georganiseerd. Dankzij de op maat gemaakte straatkasten van Buitenkast techniek, die elegant zijn geïntegreerd in de keermuur en afgewerkt met fraai bamboehout, is er nu een veilige en esthetisch aantrekkelijke infrastructuur voor stroom- en watervoorzieningen.

Online beheer

De straatkasten zijn uitgerust met Slimme kast®. Dit stelt de gemeente in staat om energie- en geldstromen efficiënt te beheren en biedt technisch beheer op afstand. Gebruikers kunnen op afstand zelfstandig aansluitpunten bedienen, wat zorgt voor een directe registratie en afrekening van de stroomkosten.

We zijn er trots op dat we een rol hebben gespeeld in het winnen van deze publieksprijs.

Wil je meer weten over ons werk en dit project?