Ter Apel, steiger

2022Project

De feiten
locatie: Ter Apel, Hoofdstraat
functie: Recreatie
realisatie: 2022
opdrachtgever: Gemeente Westerwolde
toegepast: PUTkast Contactdoos, Straatkast RVS, Slimme kast

In het uiterste zuidoosten van de provincie Groningen ligt het dorp Ter Apel. Het heeft een rijke geschiedenis die terug gaat tot de Middeleeuwen. Door het dorp loopt een veenkanaal. Het werd oorspronkelijk aangelegd voor turftransport en speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van de regio. Langs het kanaal vind je dan ook verschillende historische bezienswaardigheden, zoals oude sluizen, bruggen en boerderijen.

Toerisme
In zuid Groningen en Drenthe zijn diverse kanalen hersteld en bruggen en sluizen weer geschikt gemaakt voor gebruik. Met deze investeringen dient het toerisme te worden bevorderd. Hiermee is het mogelijk geworden om met boten rondtochten te maken door dit deel van het land. De gemeente Westerwolde heeft in 2013 geïnvesteerd in de bouw van een riante aanlegsteiger. Hier kunnen de nodige boten aanmeren en verblijven. Dit versterkt het toerisme in Ter Apel.

Elektrische voorzieningen
Om te kunnen verblijven is een goede elektrische infrastructuur een pré. Buitenkast is gevraag om een ontwerp te maken en dit ook te realiseren. Hiervoor zijn diverse Straatkasten RVS ingezet die dienen als meterkast en voedingskast. Over de gehele steiger zijn diverse speciale PUTkasten Contactdoos toegepast waarmee de gebruikers obstakelvrij kunnen aansluiten.

Online beheer

In 2022 heeft de gemeente besloten om deze installaties geschikt te maken voor online beheer. De bestaande voedingskasten zijn door Buitenkast omgebouwd en voorzien van controllers. Bezoekers kunnen via de handige STROOMkast App zich aanmelden en hun verblijf regelen. Hiermee wordt volledig geautomatiseerd het liggeld en toeristenbelasting in rekening gebracht en afgerekend.

Nadat men het verblijf heeft geregeld heeft men toegang tot het gebruik van de elektrische stroompunten. Mocht men onverhoopt een storing veroorzaken dan kan deze via de App worden hersteld. Optimale zelfredzaamheid zonder dat men zelf bij de installaties hoeft te komen. De stroomkosten worden op basis van het werkelijk verbruik afgerekend. Na het einde van een verblijf krijgt de bezoeker automatisch een gespecificeerde factuur. Deze wordt door Buitenkast geïnd en nadien afgedragen aan de gemeente. Hiermee heeft de gemeente de haven volledig geautomatiseerd en beheers arm gemaakt.

Plattegrond
In de STROOMkast App kunnen gebruikers zien hoeveel ligplekken er beschikbaar zijn. Dit een een real time weergave. Zo weten bezoekers van te voren of men nog terecht kan langs de steiger. Via het beheersplatform Slimme kast kan de gemeente nagaan hoe de steiger bezet is. Dit kan via de plattegrond. Ook kan men de registratie van gebruikers eenvoudig te plekke controleren en nagaan of iedereen wel de liggelden heeft voldaan.

Ter Apel, steiger

Ook zo’n mooi project met ons aangaan?

Marco Ekelmans

Specialist buitenruimtes

LinkedIn Profiellink