Doetinchem, Stadsplein

Project

De feiten
locatie: Doetinchem, Stadsplein
functie: Markten en evenementen
realisatie: 2010
opdrachtgever: Gemeente Doetinchem
toegepast: Contactdoos, kWh-meter, Markt, Regeltechniek, Watertap, Watermeterput

De markt in Doetinchem trok de laatste jaren steeds minder bezoekers. Om het nieuw leven in te blazen, is ervoor gekozen om de tweewekelijkse markt te verplaatsen naar de voorzijde van het stadhuis. Hierdoor wordt de markt meer betrokken bij de rest van het centrum. Het plein nodigt namelijk uit tot meer doorloop vanuit het centrum. Op de nieuwe locatie van de markt waren eerder meerdere hoogteverschillen. Nu die geëgaliseerd zijn, kan het plein uitgroeien tot een bruisende ruimte waar behalve de markt bijvoorbeeld ook ruimte is voor de jaarlijkse kermis. Door de verplaatsing is het plein waar voorheen de markt werd gehouden beschikbaar. Dat biedt ruimte voor zeker 140 auto’s. Een nieuwe impuls voor zowel de markt als het centrum.

Ongehinderd
In de oude situatie voorzagen bovengrondse elektriciteitskastjes de markt van energie. Om van het plein ook buiten marktdagen een uitnodigende plek te maken, ging de gemeente Doetinchem op zoek naar een alternatief voor de bovengrondse kastjes. Ze kwamen uit bij de PUTkast. ‘Een van de voordelen van de PUTkasten is dat er geen elektriciteitskabels meer over de voetpaden lopen. Die werden eerder met rubberen matten afgedekt om de veiligheid van het winkelend publiek te waarborgen’, vertelt Mannus Stokvisch, projectleider van de gemeente Doetinchem. ‘In de nieuwe situatie zijn aan beide zijden van het plein PUTkasten geplaatst. Daardoor lopen de kabels onder de kramen door en kunnen de voetgangers ongehinderd de markt afstruinen.’

De gemeente Doetinchem schafte voor de realisatie van het project twee watertaps aan. Daar kunnen tien kramen gebruik van maken. De watertaps zijn direct aangesloten op het waternet van Vitens. Eerder werd water via het gemeentehuis met slangen naar de markt vervoerd. Verder zijn er 6 PUTkasten van model Markt Large geplaatst en maar liefst 23 PUTkasten van het model Contactdoos. ‘Dit systeem heeft ruim voldoende capaciteit om de markt te kunnen voorzien’, zegt Stokvisch. Bij het ontwerp moest nadrukkelijk rekening worden gehouden met het specifieke karakter van de natuurstenen vloer. ‘De compactere contactdozen zijn geplaatst om het patroon, bestaande uit rode en bruine klinkers in combinatie met natuursteen, niet te hoeven breken.’

Gescheiden
De gemeente Doetinchem koos voor de PUTkasten van PUTkast BV omdat deze als enige voldoet aan de Arbowet. De unieke PUTkasten zijn onderverdeeld in twee vakken. Een daarvan is toegankelijk voor gebruikers, in hun gedeelte bevindt zich alleen een aansluiting. In het andere vak is ruimte voor meters en overige installatieonderdelen. Dit beheerdersgedeelte is alleen toegankelijk voor geautoriseerde personen, zoals de marktmeester en het onderhoudspersoneel.

Volgens Mannus Stokvisch verliep de samenwerking met PUTkast BV erg goed. ‘De plaatsing van de PUTkasten werd bij een lokale aannemer uitbesteed. Verder heeft de firma PUTkast zich actief ontfermt over de voorbereiding van de plaatsing.’ Het uiteindelijke resultaat gaf aanleiding tot meerdere afstemmingsoverleggen waarbij ook de marktbeheerder, ontwerpers en de projectorganisatie betrokken werden. Daaruit werd een ontwerp en budgetbegroting gemaakt.Voor de levering, plaatsing, aansluiting en het bedrijfsvaardig opleveren van de PUTkasten werd door PUTkast BV een vaste prijs afgesproken met de gemeente Doetinchem. Dit verzekerde de gemeente, in combinatie met het vaste aanspreekpunt, van een goed eindresultaat zonder bijkomende kosten achteraf.

(c) 2010 tekst: Stedelijk Interieur

Doetinchem, Stadsplein