Den Helder, Winkelstraten

2017Project

De feiten
locatie: Den Helder, Winkelstraten
functie: Braderieën
realisatie: 2017
opdrachtgever: Gemeente Den Helder
toegepast: PUTkast Evenement en PUTkast Waterkraan

De gemeente Den Helder is samen met diverse andere overheidsinstanties bezig met een stedelijk vernieuwingsprogramma. Deze maatregelen moeten de stad aantrekkelijker maken en dienen ervoor te zorgen dat de daling van het aantal inwoners wordt stopgezet.

Als onderdeel van dit programma is enkele jaren geleden de centrale winkelstraat volledig vernieuwd en wordt momenteel in het verlengde hiervan het stationsgebied opnieuw ingericht.

Techniek voor meer levendigheid
De gemeente maakt ook geld vrij om de levendigheid van de binnenstad te verbeteren. Zo is met de herinrichting van de winkelstraat fors geïnvesteerd in nieuwe technische installaties voor de wekelijkse warenmarkt. Daarnaast is er ook een installatie gerealiseerd voor het houden van evenementen. Dit maakt het mogelijk dat het publiek in de winterperiode kan genieten van een grote ijsbaan.

Juttersmarkten
In het centrum van de stad worden sinds de jaren ’50 elke zomer de Juttersmarkten georganiseerd. Gedurende de zomermaanden staat er elke dinsdag een enorme braderie met veel entertainment. Deze evenementen worden druk bezocht door inwoners en de vele toeristen uit de regio. Daarnaast organiseert de middenstand op zondagen regelmatig themabraderieën in de binnenstad.

Investeren in continuïteit
De gemeente had in het verleden voor de braderieën elektrische voorzieningen aangelegd. Deze waren gecombineerd in afvalbakken. Door slijtage en mollest waren deze voorzieningen aan het einde van haar levensduur gekomen. De gemeente toen heeft besloten om te investeren in nieuwe voorzieningen. Door extra geld uit te trekken kon er overgegaan worden met het toepassen van hindervrije ondergrondse PUTkasten. Dit leidde tevens tot een flinke reductie van het aantal afvalbakken. Dit leverde meer ruimte op, verbeterde de kwaliteit van de openbare ruimte en leidde tot lagere beheerskosten.

Alles in één hand
De gemeente heeft net als bij eerdere project gekozen voor een “alles in één hand” aanpak en PUTkast BV gevraagd het gehele project te verzorgen. Dankzij een “plug and play” aanpak waren de werkzaamheden binnen een week afgrond en de overlast voor winkelend publiek en middenstand minimaal.

Den Helder, Winkelstraten