Amsterdam, Wittenburgerplein

2007Project

De feiten
locatie: Amsterdam, Wittenburgerplein
functie: Speelplaats geschikt voor evenementen
realisatie: 2007
opdrachtgever: Gemeente Amsterdam
toegepast: Watermeterput, PUTkast Markt, PUTkast Evenement, PUTkast Watertap

Het Wittenburgerplein, gelegen achter de Oosterkerk in de oostelijke binnenstad van Amsterdam, is opnieuw ingericht. In 2002 is het masterplan vastgesteld, die de inrichting van het plein op hoofdlijnen vaststelt. De drie delen van het plein worden verschillend gebruikt. Het deel achter de kerk heeft als thema: ontmoetings­plaats voor bewoners en bezoekers. Het middendeel heeft als thema de jeugd en evenementen.

Overdag wordt het plein gebruikt door de twee aangrenzende lagere scholen en daarbuiten als speelplein voor de kinderen. Het achterste deel van het plein heeft als functie speeltuin voor de jongste kinderen. Uit de inspraak met de buurt is, in een latere fase, de wens voor het creëren van een ijsbaan aan het plan toegevoegd.

Het basismateriaal voor de maaiveldafwerking bestaat uit rode klinkerbestrating, die aansluit op het bestaande materiaal waarmee het pleindeel voor de kerk is bestraat. Voor specifieke functies is ander materiaal toegepast. Het plein wordt omgeven door een taxushaag en een groenrand van duindoorn. Het speel- en evenementengebied is in asfalt uitgevoerd. Hier zijn pannaveldjes aangelegd die een afmeting hebben van zes bij negen meter waarop in het algemeen twee tegen twee wordt gevoetbald. Ook is er een basketbalveld aangelegd. De toplaag van asfalt maakt rolschaatsen en skaten goed mogelijk.

In het evenementengebied is mogelijk om zowel een natuurlijke als een kunstmatige ijsbaan te maken. De rand en de waterdichte toplaag van asfalt sluiten hierbij het water op. Voor het creëren van een kunstijsbaan is water en elektriciteit nodig. Ook zijn elektriciteits- en watervoorzieningen noodzakelijk voor het houden van de evenementen (circus, manifestaties, bijzondere markten, enzovoort).

Door de goede ervaringen met eerdere projecten is PUTkast BV door de gemeente Amsterdam in een vroegtijdig stadium benaderd om mee te denken en te adviseren tijdens het ontwerp. Op het plein is er ruimte voor maximaal 26 marktkramen. Om deze te kunnen voorzien van elektriciteit is er gekozen voor twee obstakelvrije ondergrondse PUTkasten model Markt. Die bieden voldoende contactdozen van verschillende vermogens. De PUTkasten zijn geïntegreerd in de taxushaag.

Daarnaast is er een PUTkast model Watertap toegepast om de evenementen te voorzien van drinkwater. De voorziening kan tevens worden gebruikt voor de ijsbaan. Voor de evenementen is een PUTkast model Evenement toegepast die beschikt over zwaardere elektrische voedingen. Naast de levering van de genoemde PUTkasten heeft is ook de totale projectrealisatie turnkey door PUTkast BV verzorgd. Daarnaast heeft de gemeente ook het beheer en exploitatie van de voorzieningen bij PUTkast BV ondergebracht. Die bestaat uit preventief en correctief onderhoud en het installatietechnisch begeleiden en ondersteunen van de evenementen. Via deze aanpak is de gemeente voor een vast bedrag volledig ontzorgd en heeft een gegarandeerd resultaat.

Amsterdam, Wittenburgerplein

Ook zo’n mooi project met ons aangaan?

Marco Ekelmans

Specialist buitenruimtes

LinkedIn Profiellink