Zuidland, Breedstraat

2023Project

De feiten
locatie: Zuidland, Breedstraat
functie: Markt en evenementen
realisatie: 2023
opdrachtgever: Gemeente Nissenwaard
toegepast: PUTkast Contactdoos,  Straatkast Meterkast RVS en Slimme kast

Zuidland is een dorp op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten. Het dorp telt ongeveer 6.000 inwoners en behoord bij de gemeente Nissewaard. Het dorp is medio 14e eeuw ontstaan en kent een historisch centrum.

Warenmarkt
Elke woensdag staat er in de Breedstraat een gezellige warenmarkt. Deze markt biedt een breed aanbod van producten zoals kleding, verse groenten en andere leuke artikelen. De Breedstraat is in het historische centrum van het dorp. Het plein is grotendeels autovrij gemaakt en biedt ruimte voor diverse horeca terrassen.

Verouderde installaties
Voor de elektrische energievoorzieningen van de warenmarkt was er een centrale voedingskast geplaatst. Deze kast stond uit het zicht in een steeg. De kast was gedateerd en versleten. Daarnaast heeft de warenmarkt in de loop van de jaren een andere opstelling gekregen waardoor er lange aansluitsnoeren nodig waren om te kunnen aansluiten. Deze aansluitsnoeren lagen vaak door publieksgebied wat het risico op struikelen (letsel) vergrote. Genoegen redenen voor de gemeente om te investeren in nieuwe veilige voorzieningen.

Plan op maat
De gemeente Nissewaard heeft Buitenkast techniek benaderd om de nieuwe voorzieningen uit te werken. Hiervoor is op locatie een opname gedaan en zijn de behoeften van de kooplieden geïnventariseerd. Dit is verwerkt in een nieuwe ontwerp van de installaties. In het ontwerp is nauwgezet rekening gehouden met de opstellingen van de kramen en de looproutes van het publiek. De nieuwe kasten met aansluitpunten zijn zodanig geprojecteerd dat er aan de achterzijde van elke kraam aansluitpunten beschikbaar zijn. Deze aansluitpunten zijn ondergebracht in compacte obstakelvrije ondergrondse PUTkasten. Op de plek van de oude voedingskast is een nieuwe moderne kast neergezet.

Online beheer
Het vernieuwen van de installaties bod de gemeente ook de kans om over te gaan tot volledige automatisering. Hiermee zijn de installaties geschikt voor online beheer en afrekenen van de werkelijke energiekosten. De centrale kast is voorzien van een controller die zorgt dat de gemeente online kan beheren. Zo heeft de kast een netwachter waardoor er melding wordt gegeven als de voeding uit valt. Daarnaast wordt de verdeling van de elektrische fases bewaakt en het piekvermogen gemonitoord.

De kast is voorzien van een elektrisch slot dat eenvoudig met een mobiele telefoon kan worden geactiveerd. De beheerder bepaald wie er wanneer in de kast mag komen. Ook kan men online live zien of de kast gesloten of open is en of er sprake is van inbraak. Dit alles wordt realtime gemeld.

STROOMkast App
De kooplieden kunnen via de handige STROOMkast App een aansluiting activeren en afsluiten. Het werkelijke elektraverbruik wordt gemeten en nadien automatisch afgerekend. Hiermee betaald iedereen de werkelijke kosten. Hiermee worden de energiekosten eerlijk en transparant verrekend.

De App heeft een handige plattegrond waarop waar en welke aansluitingen zich bevinden. Ook kan men live zien of deze nog vrij zijn om te gebruiken. Dit scheelt het nodige uitzoeken en men kan direct zonder gedoe aan de slag.

Zuidland, Breedstraat