Zandvoort, evenementen

2013Project

De feiten
locatie: Zandvoort, centrum
functie: Evenementen
realisatie: 2013
opdrachtgever: Gemeente Zandvoort
toegepast: Straatkast RVS, Straatkast Meterkast RVS en PUTkast Contactdoos

Zandvoort is al meer dan een eeuw een geliefde badplaats. Het dorp wordt vooral in het badseizoen druk bezocht, mede dankzij de spoorlijn die het gemakkelijk bereikbaar maakt vanuit nabijgelegen steden zoals Amsterdam. Hierdoor bruist het centrum van Zandvoort van de activiteit met vele winkels, restaurants, cafés en andere horecagelegenheden.

Evenementen
Zandvoort organiseert het hele jaar door diverse evenementen. Zo zijn er verschillende muziekfestivals, variërend van elektronische muziek tot jazz en pop. Deze festivals zorgen voor een levendige en feestelijke sfeer. Zandvoort staat bekend om zijn culinaire scene en er worden regelmatig evenementen georganiseerd waarbij bezoekers kunnen genieten van lokale gerechten, proeverijen en kookdemonstraties. Ook buiten het badseizoen zijn er activiteiten zoals de grote ijsbaan.

Formule 1 Grand Prix
Sinds een aantal jaren is het hoogtepunt van de evenementenkalender de Formule 1 Grand Prix van Nederland, gehouden op het legendarische Circuit Zandvoort. Dit wereldberoemde autosportevenement trekt honderdduizenden bezoekers naar de badplaats en zorgt voor een enorme buzz. Doordat de Grand Prix na de zomerstop als eerste op de race kalander staat worden in de weken voorafgaand aan het raceweekend de nodige evenementen gehouden dat vanuit de hele wereld publiek trekt.

Evenementenstroom
Bij beide centrum pleinen stonden twee grote elektrakasten. Deze kasten waren gedateerd en waren om veiligheidsreden afgekeurd voor gebruik. De gemeente hecht veel waarde aan veiligheid en duurzaamheid. Daarom heeft men extra budget vrij gemaakt om beide kasten volledig te vervangen voor nieuwe exemplaren.

Afstemming juiste behoefte
In de voorbereiding van deze vervanging is Buitenkast gevraagd mee te helpen met de uitwerking van de plannen. Hiervoor zijn alle betrokkenen benaderd om eerst te inventariseren wat de exacte elektriciteitsbehoeften zijn voor alle diverse activiteiten. Deze wensen zijn verwerkt in de uitwerking van de kasten. Met deze aanpak voldoen de voorzieningen aan alle behoeften en is er optimaal gebruikersgemak.

IJsbaan naar duurzame energie
Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat de ijsbaan gebruik maakte van vervuilende aggregaten. De ijsbaan staat een plein verder dan waar een centrale evenementenkast staat. Door op de plek van de ijsbaan een extra zwaar aansluitpunt te maken dat ondergronds gevoed wordt vanaf de evenementenkast is er voor de ijsbaan duurzame energie beschikbaar en wordt de milieubelasting fors gereduceerd. Dit aansluitpunt is voor het monumentale raadhuis aangebracht. Door dit onder te brengen in een bestraatbare ondergrondse PUTkast valt dit nauwelijks op en wordt er geen afbreuk gedaan aan het fraaie gebouw.

Maximale flexibiliteit
Op beide pleinen zijn de bestaande grootverbruikers aansluitingen van Liander hergebruikt. Hierbij zijn conform de huidige hoge veiligheidsvoorschriften nieuwe robuuste Straatkasten Meterkasten RVS toegepast. Voor de verdeelinrichting en alle aansluitpunten (contactdozen) zijn identieke kasten toegepast. In de kasten is een ruime sortering van diverse soorten aansluitpunten beschikbaar waarvoor elk soort evenement een passende aansluiting beschikbaar is. Dankzij de slimme kabeluitvoerluiken aan de zijkant van de kasten kunnen de deuren veilig gesloten blijven tijdens gebruik.

Zandvoort, centrum