Tilburg, Heuvel

2009Project

De feiten
locatie: Tilburg, Heuvel
functie: Evenementenvoorzieningen
realisatie: 2009
opdrachtgever: Gemeente Tilburg, A. Hak en Janssen de Jong Infra
toegepast: PUTkast Contactdoos, PUTkast Evenement, PUTkast Watertap

 

In 2009 had Tilburg 200 jaar stadsrechten. Voor de gemeente een mooie gelegenheid om één van haar belangrijkste pleinen in de binnenstad van Tilburg opnieuw in te laten richten. Het plein Heuvel is het centrale plein van de stad. De belangrijkste winkelstraat de Heuvelstraat komt uit op dit plein.

Het nieuwe ontwerp voor plein Heuvel kwam op interactieve wijze tot stand. Tilburgers konden kiezen uit drie ontwerpen van verschillende landschapsarchitecten. Het winnende ontwerp kwam van Buro Sant en Co.

Belangrijke kenmerken bij het ontwerp zijn onder meer de ruimte voor de Horeca terrassen en de grote fontein. Daarnaast is er veel aandacht geweest voor de verblijfsfunctie op het plein. Er zijn diverse linden geplaatst die zorgen voor schaduwrijke plekken en midden op het plein is een grote bank.

Het driehoekige plein is afgewerkt op een verhoogd niveau met donker natuursteen materiaal. Hierin zijn rechthoekige grasstroken aangebracht. De omliggende bestrating is uitgevoerd met lichte materialen.

Bij de herinrichting van het plein is ook rekening gehouden met de evenementen die er gehouden gaan worden. Het meest bekend is de kermis van Tilburg. Voor deze grootste kermis van de Benelux zijn vele voorzieningen noodzakelijk.

Het nieuwe plein is daarom uitgerust met diverse obstakelvrije PUTkasten. Zo zijn er vier Contactdozen 63A toegepast voor de zwaardere attracties. Daarnaast is er een PUTkast model Evenement large toegepast die is uitgerust met diverse soorten contactdozen, en zo een maximale flexibiliteit geeft voor diverse situaties. Tot slotte is er ook een model Watertap toegepast voor de nodige drinkwatervoorzieningen.

Tilburg, Heuvel

Ook zo’n mooi project met ons aangaan?

Marco Ekelmans

Specialist buitenruimtes

LinkedIn Profiellink