Kerkdriel, Mgr. Zwijsenplein

2023Project

De feiten
locatie: Kerkdriel, Mgr. Zwijsenplein
functie: Markt
realisatie: 2023
opdrachtgever: Gemeente Kerkdriel
toegepast: Straatkast Meterkast RVS voorzien van Slimme kast Max

Kerkdriel is een Gelders dorp gelegen langs de Maas. Het centrum wordt gevormd door het Mgr. Zwijsenplein. Dit plein is onlangs opnieuw ingericht. De inwoners konden kiezen uit drie ontwerpen. Uiteindelijk is er gekozen voor het ontwerp met de meeste flexibiliteit in gebruik. “Het parkeren, de bereikbaarheid, de mogelijkheden voor de kermis en de weekmarkt en de verbinding met de Teisterbandstraat worden door veel mensen als pluspunten gezien”, aldus de gemeente in een bericht op haar website.

Meer ruimte voor voetgangers
Door een deel van de parkeerplekken voor het oude raadhuis te laten vervallen is er een plein ontstaan. Ook zijn de wegen langs het plein en het raadhuis autoluw gemaakt. De twee monumentale platanen vormen de blikvangers van het plein. Onder de grote bomen zijn fraaie lange houten banken geplaatst. Midden op het plein is er een waterelement waar kinderen kunnen spelen.

Parkeerplaatsen en markt
Het middendeel blijft bestemd voor parkeren en de zaterdag markt. Dit gedeelte is smaller gemaakt waardoor er voor de gevels meer ruimte is ontstaan voor wandelen en terrassen. Zowel het plein voor het raadhuis als de parkeerplekken zijn voorzien van fraaie natuurstenen verhardingen. De rijbanen zijn uitgevoerd in gebakken kleiklinkers.

Energie
Voor de diverse voorzieningen en activiteiten is de nodige energie nodig. Zo vragen de verzinkbare pollers en de fontein elektriciteit. Ook de zaterdagmarkt, kermis en verkoopwagens op het plein hebben behoefte aan veel energie. Hiervoor zijn aan beide zijde van het parkeergedeelte twee stroomkasten geplaatst. Daarnaast is er op plein een obstakelvrije contactdoos toegepast voor de verkoopwagens. De gehele installatie is voorzien van SLIMME kast. Daardoor kunnen de gebruikers zelf, via de handige STROOMkast App, een aansluiting activeren en eventueel resetten. De energiekosten worden automatisch individueel afgerekend.

Online toegang
De elektriciteitskasten zijn voorzien van online toegangsbeheer. Dit geeft optimaal grip op beheer en bespaart veel tijd en geld. Sleutelbeheer behoort hiermee tot het verleden. Ook zijn de kasten voorzien van diverse detecties en beveiligingen die realtime worden gemeld aan de beheerders.

Kerkdriel, Mgr. Zwijsenplein