Helmond, Brandevoort

2007Project

De feiten
locatie: Helmond, Brandevoort
functie: Water voor evenementen
realisatie: 2007
opdrachtgever: Gemeente Helmond
toegepast: PUTkast Watertap en Straatkast Meterkast RVS

In het Brabantse land tussen Helmond en Eindhoven is de gemeente Helmond een klassieke nederzetting aan het bouwen. Brandevoort wordt op de grens van stad en land gebouwd. Het bestaande landschap, de klassieke architectuur en de grote differentiatie in woningtypen en gevelbeelden vormen de uitgangspunten voor dit unieke project. Het hart van Brandevoort wordt gevormd door De Veste. Er omheen komen diverse karaktervolle ruimtelijke woonwijken.

In 2001 zijn de eerste woningen in De Veste op geleverd. De dorpskern is op een terpachtige verhoging gebouwd. De huizen hebben er afwisselende hoge gevels met pittoreske gevels en stoepen waardoor de sfeer van een oude vestingstad ontstaat. Naast woningbouw is er ook aandacht voor diverse maatschappelijke functies. Zo zijn er al kleinschalige horecagelegenheden en wordt er een winkelcentrum gerealiseerd.

Ook de openbare ruimte wordt in bijpassende klassieke stijl ingericht. In het centrum is een gracht gerealiseerd met daarnaast een multifunctioneel plein. Op het plein staat een markthal. Deze is van gietijzer en heeft een klassieke Victoriaanse uitstraling. Soortgelijke markthallen zijn er in Nederland niet. De markthal is het centrale ontmoetingspunt en multifunctioneel in de beste zin van het woord: de grootte en de open vorm nodigen uit tot de meest uiteenlopende activiteiten zoals markten, concerten en andere culturele evenementen.

Om deze activiteiten mogelijk te maken zijn ook de bijhorende voorzieningen noodzakelijk. Dit dient natuurlijk te worden ingepast in de stijl en sfeer van de omgeving. Voor de watervoorzieningen heeft de gemeente gekozen voor een PUTkast model Watertap die voorzien is van bestrating.PUTkast BV heeft de totale projectrealisatie verzorgd tot en met de ingebruikname voor het eerste evenement. Op deze wijze is een moderne voorziening gerealiseerd die past in een stijlvolle omgeving.

Helmond, Brandevoort

Ook zo’n mooi project met ons aangaan?

Marco Ekelmans

Specialist buitenruimtes

LinkedIn Profiellink