Groningen, Damsterdiep

2012Project

De feiten
locatie: Groningen, Damsterdiep
functie: Verlichting en evenementen
realisatie: 2012
opdrachtgever: Gemeente Groningen
toegepast: PUTkast Markt, PUTkast Regeltechniek

In de binnenstad van Groningen heeft de gemeente samen met woningcorporatie Nijestee een kantoorgebouw met een ruime parkeergarage gerealiseerd op het Damsterdiep. Sluitstuk van dit project was de inrichting van de openbare ruimte.

Op het dak van de garage is een ruim plein ontstaan. Bureau Karres en Brands is gevraagd om het ontwerp van het plein te maken. Het plein is ingericht met een melange van grijze en zwarte stenen. De omliggende straten en de wandelpaden naast de gevels zijn uitgevoerd met rood gebakken plaveisel.

Ook is er aandacht voor meer groen op het plein. Het groen komt in verplaatsbare boom- en bloembakken te staan. Een ander bijzonder element is de programmeerbare LED-verlichting. Deze verlichting is met een zee van kleine lampjes aangebracht in de klinkers. Bij LED-verlichting is wegens de lage spanning de afstand tussen de voeding en de lichtbron beperkt. Dit betekend dat de LED-drivers zich nabij bij de lampen dienen te bevinden.

Het spreekt voor zich dat op een dergelijk plein de apparatuur geen hinder mag veroorzaken. Het is daarom een logische keuze om de apparatuur onder te brengen in obstakelvrije PUTkasten model Regeltechniek. Door de bestrating door te laten lopen over de deksels vallen de kasten nauwelijks op.

Het plein is ook geschikt gemaakt voor het houden van evenementen en speciale markten. Hiervoor zijn enkele PUTkasten model Markt toegepast. Hierdoor beschikt men over voldoende energie aansluitpunten. Door het toepassen van de ondergrondse kasten beschikt het plein over de noodzakelijke technische voorzieningen zonder dat men het ziet.

Groningen, Damsterdiep

Ook zo’n mooi project met ons aangaan?

Marco Ekelmans

Specialist buitenruimtes

LinkedIn Profiellink