Ermelo, Raadhuisplein en Stationsstraat

2016Project

De feiten
locatie: Ermelo, Raadhuisplein en Stationsstraat
functie: Evenementen en markt
realisatie: 2016
opdrachtgever: Gemeente Ermelo
toegepast: PUTkast Contactdoos, PUTkast Markt, PUTkast Watertap

De openbare ruimte in het centrum van Ermelo nadert het einde van een grote make-over. In de afgelopen jaren is in verschillende fases het gehele centrum gebied opnieuw ingericht. Een van de laatste projectgebieden was het Raadhuisplein en de centrale winkelstraat (Stationsstraat).

Veel kwaliteitsimpulsen
De make-over komt voort uit het masterplan centrumvisie. Dit masterplan vertaald de visie en wensen van alle betrokkenen zoals, politiek, ondernemers en inwoners. Belangrijke doelen waren onder meer: sfeervolle omgeving, levendiger straatbeeld met horeca en terrassen, vriendelijker voor voetgangers en fietsers en een mooie entree aan beide zijden van de Stationsstraat.

Eenheid in openbare ruimte
Het gehele centrumgebied heeft eenzelfde inrichting gekregen. Hierdoor is het onrustige beeld verleden tijd. Er is gekozen voor een maaiveld afwerking met gebakken klinkers in combinatie met donker natuursteen. In het gehele gebied zijn diverse nieuwe bomen, straatmeubilair en openbare verlichting geplaatst.

Markt en braderieën
De weekmarkt werd gehouden op een parkeerterrein achter het gemeentehuis. Door de markt te verplaatsen naar het centraal gelegen Raadhuisplein is er een betere aansluiting met het winkelgebied. Dit bevorderd de onderlinge wisselwerking en versterkt de detailhandel. Tijdens de herinrichting is rekening gehouden met de nodige elektrische aansluitpunten en waterkranen die nodig zijn voor een moderne warenmarkt. Dit geldt ook voor de Stationsstraat. Hier wordt in de zomerperiode elke week een populaire omvangrijke braderie gehouden.

Integrale aanpak
Tijdens de projectvoorbereiding is PUTkast BV benaderd om een integraal plan uit te werken voor de elektrische en watertechnische voorzieningen. Dit heeft geleid tot een uitwerking waarbij voor de markt en braderie één integrale installatie. Deze is grotendeels obstakelvrij ondergronds aangelegd en daar waar er voldoende ruimte was kon het met bovengrondse STRAATkasten worden uitgevoerd. Het ontwerp, levering, aanleg (inclusief coördinatie nutsbedrijven en aannemer) en het in bedrijf nemen zijn in één hand verzorgd.

Ermelo, Raadhuisplein en Stationsstraat

Ook zo’n mooi project met ons aangaan?

Marco Ekelmans

Specialist buitenruimtes

LinkedIn Profiellink