Barneveld, Raadhuisplein

2007Project

De feiten
locatie: Barneveld, Raadhuisplein
functie: Plein met fontein geschikt voor evenementen
realisatie: 2007
opdrachtgever: Gemeente Barneveld
toegepast: PUTkast Watertap, PUTkast Regeltechniek, PUTkast kWh-meter, PUTkast Contactdoos

De herprofilering van het Raadhuisplein vormt het sluitstuk van een ingrijpende renovatie van het gemeentehuis in Barneveld. Enkele jaren geleden is men begonnen met het strippen van het oorspronkelijke gebouw en dit heeft geresulteerd in een modern gebouw. Het nieuwe gemeentehuis is in L-vorm gebouwd en wordt geflankeerd door het historische raadhuis. Hierdoor is een U-vormig plein ontstaan dat na de oplevering van het gemeentehuis opnieuw is ingericht.

Bij het inrichten van het autoluwe plein is rekening gehouden met een duidelijke relatie tot het gemeentehuis waarbij het oude raadhuis goed tot zijn recht komt. Het plein is geschikt voor evenementen en heeft een sobere maar duurzame uitstraling.

Een markant onderdeel van de inrichting is de vlakke fontein. Vijf “schuimstralen” komen via roosters uit de bestrating waarbij de fonteinen telkens veranderen van spuithoogte. De verharding ligt op afschot, zodat het vallende water terug in de fonteinputten stroomt. Dergelijke fontein installaties worden uitgerust met een filter- en desinfecteersysteem, zodat de kinderen er veilig mee kunnen spelen. De benodigde besturingsapparatuur en regeltechniek is ondergebracht in een ondergrondse PUTkast model Regeltechniek waarbij de deksel is voorzien van bestrating. Hierdoor valt deze obstakel vrije kast nauwelijks op.

Daarnaast is ook een PUTkast model Watermeter toegepast om de fontein te voorzien van suppletie water. Ook wordt via deze PUTkast de historische waterpomp voorzien van drinkwater. Om de fonteininstallaties te voeden is een PUTkast model kWh-meter gebruikt die de elektrische voeding met kWh-meter van het energiebedrijf behuisd.

Vanuit de kWh-meter is een verbinding gemaakt naar een Contactdoos waarop de kerstboomverlichting kan worden aangesloten. Met dit project wordt in de praktijk aangetoond dat het brede pakket aan uitvoeringen van de PUTkast vrijwel in elke situatie het juiste maatwerk biedt.

Door het gehele project onder te brengen bij PUTkast BV koos de gemeente Barneveld voor de one-stop-shopping formule waarbij de gemeente voor een vaste prijs, vanaf eerste idee tot en met gebruik, is ontzorgd en een goed eindresultaat gegarandeerd is.

Barneveld, Raadhuisplein

Ook zo’n mooi project met ons aangaan?

Marco Ekelmans

Specialist buitenruimtes

LinkedIn Profiellink