Amsterdam, Steigereiland

2009Project

De feiten
locatie: Amsterdam, Steigereiland
functie: Ondergrondse regeltechniek voor tram
realisatie: 2009
opdrachtgever: GVB Amsterdam
toegepast: PUTkast kWh-meter, PUTkast Regeltechniek

IJburg is een nieuwe stadswijk aan de oostkant van Amsterdam. Op zes eilanden worden 18.000 woningen gerealiseerd voor zo’n 45.000 inwoners. Momenteel wonen in deze nieuwe wijk al ruim 13.000 inwoners. Bij de aanleg van de eilanden is ook goed rekening gehouden met de verbindingen met de rest van de stad. Hiervoor is in 2005 een speciale tramlijn in gebruik genomen: de IJtram. Deze tramlijn zorgt dat de rijtijd vanaf IJburg naar het centraal station circa 15 minuten bedraagt.

Bij de aanleg van de IJtram zijn in eerste instantie standaard besturingskasten bij elke halte toegepast. De kasten behuizen alle regel- en communicatietechniek. De kasten passen niet binnen het beleid van de gemeente Amsterdam. Bij het vaststellen van de uitgangspunten van IJburg heeft de gemeente Amsterdam besloten voor een unieke aanpak: er mag in de openbare ruimte geen technisch straatmeubilair worden toegepast. Daarnaast staan de kasten midden op drukke kruispunten en ontnemen in sommige gevallen het zicht. Ook zijn er al enkele keren auto’s tegen de kasten aan gereden.

Voor de beheerders redenen genoeg om alsnog de kasten te vervangen voor obstakelvrije ondergrondse kasten. De installaties in de kasten zijn zodanig omvangrijk dat er geen pasklare oplossingen voorhanden zijn op de markt. Op basis van haar kunde en reputatie werd PUTkast BV door het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) benaderd om een gemeenschappelijk traject op te starten. Dit heeft geleid tot een projectmatig ontwikkeling en implementatie van een geheel nieuw type ondergrondse behuizing.

Dit heeft geresulteerd in een unieke aanpak waarbij de regeltechniekkast ondergronds is geplaatst op een verticaal hefplateau. Met een afstandsbediening wordt de deksel volledig automatisch geopend en met een tweede druk op een knop komt het hefplateau omhoog. Hierna kan aan drie zijden de regel- en besturingstechniek worden bediend en onderhouden.

Naast het hele ontwerp- en productieproces heeft PUTkast BV ook de gehele implementatie verzorgd. Binnen enkele werkdagen is de bestaande bovengrondse kast vervangen voor de ondergrondse uitvoering. Hierbij zijn alle data- en glasvezelbekabelingen over gezet zonder dat de IJtram buiten bedrijf werd genomen.

Amsterdam, Steigereiland

Ook zo’n mooi project met ons aangaan?

Marco Ekelmans

Specialist buitenruimtes

LinkedIn Profiellink