Regelgeving bij aanleg elektriciteit

Bij de aanleg van elektrische installaties (400/230 Volt) moet men in Nederland voldoen aan de installatienorm NEN 1010. In deze norm staat in detail alle veiligheidsbepalingen. Zo staat omschreven hoe beveiligingen moeten worden gerealiseerd en welke materialen er moet worden gebruikt. Installateurs moeten werken volgens deze norm.

nen 1010

Aandachtspunten

Hieronder staat een aantal aandachtspunten uit de NEN 1010 met betrekking op warenmarkten.

  • Elektrisch materieel moet beschermd zijn tegen uitwendige invloeden (zoals mechanisch en vocht);
  • Aansluitpunten voor marktkramen en wagens moeten individueel worden beveiligd door aardlekschakelaars met een aanspreekstroom van maximaal 30mA;
  • Tijdelijke installaties voor feest- en kerstboomverlichting moeten zijn beveiligd door een aardlekschakelaar 30mA;
  • Er moet een voldoende aantal aansluitpunten op doeltreffend gekozen plaatsen aanwezig zijn;
  • Verplaatsbare kabels van marktkramen en marktwagens moeten minimaal een kerndoorsnede hebben van 2,5 mm2 en hebben een maximale lengte van 20 meter;
  • Verplaatsbare leidingen hebben een rubberen mantel.
uitleg snoeren achter kramen

Ondergrondse kasten

Naast de installatienorm moet bij het toepassen van ondergrondse technische behuizingen in de openbare ruimte rekening worden gehouden met de Europese verkeersnorm EN 124. In deze norm wordt weergegeven aan welke eisen deksels moeten voldoen.

dekselnormen

Persoonlijk advies?

Contact opnemen

Marcel Mol

Productspecialist

Onze adviesartikelen zijn een mix van regelgeving en onze ervaring in de praktijk. Er kunnen geen rechten worden ontleend en wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke consequenties die voortvloeien uit deze informatie. Wil je zeker weten dat je een goede keuze maakt? Neem dan contact op.