Uitleg dekselnorm EN124

Deksels die worden gebruikt in de buitenruimte moeten bestand zijn tegen de belasting van de gebruikers van de ruimte, zoals voetgangers en verkeer. Voor dergelijke deksels zijn dan ook diverse verkeersklassen van toepassing.

Deze zijn genormeerd volgens de Europese norm EN 124. Deze norm is o.a. in België en Nederland van toepassing voor ondergrondse behuizingen voor techniek, zoals rioolstelsels en PUTkasten.

De norm geeft definities, classificaties, materiaalkeuzes, ontwerp- en testeisen, aanduidingsrichtlijnen en kwaliteitswaarborging voor dergelijke deksels.

dekselnorm en124

Classificaties

De norm EN 124 heeft de volgende classificaties:

  • A15 voor gebieden die alleen worden gebruikt door voetgangers en fietsers;
  • B125 zie A15 en parkeergebieden en parkeerdekken en vergelijkbare gebieden  (gebieden geschikt voor alle type voertuigen met lage snelheden);
  • C250 zie B125 en de weg/stoepovergang inclusief goot;
  • D400 zie C250 en rijwegen, rijbanen en parkeergebieden voor alle type voertuigen;
  • E600 zie D400 en gebieden waar extreem zware wielbelastingen kunnen voorkomen, zoals havens en luchthavens;
  • F900 voor gebieden waar alleen extreem zware wielbelastingen voorkomen, zoals luchthavens.

Belasting

De letter in deze classificatie geeft de zone ofwel het gebied van toepassing in de buitenruimte weer. Het getal geeft het testgewicht weer waaraan de deksel moet voldoen.
Dit is uitgedrukt in kN. Wanneer het getal door tien wordt gedeeld, ontstaat er een indicatie van de toegestane belasting uitgedrukt in 1.000 kg.

indeling volgens en124

Persoonlijk advies?

Contact opnemen

Marcel Mol

Productspecialist

Onze adviesartikelen zijn een mix van regelgeving en onze ervaring in de praktijk. Er kunnen geen rechten worden ontleend en wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke consequenties die voortvloeien uit deze informatie. Wil je zeker weten dat je een goede keuze maakt? Neem dan contact op.