Zoetermeer, Florence Nightingalelaan

2014Project

De feiten
locatie: Zoetermeer, Oosterheem
functie: Markt
realisatie: 2014
opdrachtgever: Gemeente Zoetermeer
toegepast: Straatkast Meterkast RVS

In de jaren zestig van de vorige eeuw werd Zoetermeer aangewezen als groeikern van Den Haag. Inmiddels is het uitgegroeid tot derde gemeente van Zuid-Holland. De nieuwste uitbreiding is de wijk Oosterheem. Deze wijk telt straks circa 8.500 woningen met ongeveer 30.000 bewoners.

Grote diversiteit
Oosterheem is ruim van opzet met oog voor de natuur. Groen en water maken nadrukkelijk onderdeel uit van de wijk. Er zijn huur- en koopwoningen in elke prijsklasse. Dankzij de goede uitvalswegen en diverse stations van de Randstadrail is men in een mum van tijd in Den Haag (of andere bestemmingen).

Complete wijk
Naast het brede aanbod van diverse woningen zoals die voor starters, gezellige eengezinswoningen of comfortabele seniorenwoningen, zijn alle voorzieningen die horen bij een dergelijke wijk aanwezig. Er is een winkelcentrum met een ruim aanbod van winkels en restaurants. Tevens zijn er diverse scholen en sportverenigingen. Dit maakt de wijk compleet en veelzijdig.

Weekmarkt
Om de wijk nog aantrekkelijker te maken is er ook ruimte gemaakt voor een weekmarkt. Deze wordt gehouden naast het winkelcentrum. Hiervoor is door de gemeente een gebied in de openbare ruimte geschikt gemaakt. Op de dagen dat er geen markt is wordt dit gebied gebruikt als parkeerterrein en fiets- en wandelpad.

Voorzieningen
Tijdens de voorbereidende fase heeft de gemeente Zoetermeer PUTkast BV benaderd om voor de markt een ontwerp met begroting te maken van de elektrotechnische en drinkwatervoorzieningen. Dit heeft geleid tot een compleet plan inclusief een exploitatiemodel. Een aantal jaren later is dit plan gelijk met de inrichting van de openbare ruimte gerealiseerd. Hiervoor zijn diverse obstakelvrije ondergrondse kasten toegepast voor elektriciteit en drinkwater. Door deze aanpak kan de openbare ruimte multifunctioneel worden gebruikt.

Zoetermeer, Florence Nightingalelaan