Voorthuizen, Bunckmanplein en Smidsplein

2008Project

De feiten
locatie: Voorthuizen, Bunckmanplein en Smidsplein
functie: Multifunctioneel plein
realisatie: 2008
opdrachtgever: Gemeente Barneveld
toegepast: PUTkast Contactdoos, PUTkast Waterkraan, PUTkast Regeltechniek, PUTkast Watertap

Het centrum van Voorthuizen is het decor van een grote opknapbeurt. De gemeente Barneveld realiseert hiermee een grootschalig project waarbij gezelligheid en verkeersveiligheid voorop staan voor het centrum van Voorthuizen. Het project vindt plaats in drie fasen. In de eerste fase stond de centrumpleinen centraal (Smidsplein en het aangrenzende Bunckmanplein).

Het Bunckmanplein is autovrij gemaakt en er is fors geïnvesteerd om voor de Voorthuizenaren en de vele (zomer)gasten een aantrekkelijk en gezellig plein te maken. De maaiveldafwerking bestaat primair uit betonstraatstenen in twee basis kleuren: grijs en camel (geel). Een opvallend element in de maaiveld afwerking zijn de vier grote symbolen in de vorm van klassieke lelies.

Een van deze lelies is tevens een fontein. Via slimme spuitmonden in de bestrating heeft de fontein dezelfde vorm. Via een computerprogramma worden de spuitmonden in verschillende patronen aangestuurd waardoor een speels en dynamisch geheel ontstaat.

Het plein wordt intensief gebuikt voor diverse evenementen en de wekelijkse zaterdagmarkt. Het staat buiten kijf dat een nieuw modern plein ook beschikt over de bijpassende technische voorzieningen. Voor de installatietechniek op het plein ontstond het volgende programma van eisen: -elektrische voedingen voor elke marktkraam op de zaterdag markt – vers drinkwater voor de zaterdagmarkt – zwaardere elektrische voedingen voor de evenementen – vers drinkwater voor de evenementen -suppletiewater voor de fontein – elektrische voeding voor de fontein – besturingstechniek voor de fontein.

Door brede ruime assortiment PUTkasten en de ruime projectervaring kon er voor deze uitgebreide wensenlijst optimaal maatwerk worden geleverd en konden bepaalde functionaliteiten slim en efficiënt worden gecombineerd. Dit heeft geresulteerd in het toepassen van drie PUTkasten model Regeltechniek waarin de elektrische voedingen van het netwerkbedrijf Liander, de besturing van de fontein en de verdeelinrichtingen voor de voedingen van markt en evenementen zijn ondergebracht. De contactdozen voor de markt zijn behuisd in 14 PUTkasten model Contactdoos waarmee in de nabijheid van elke marktkraam een voedingspunt beschikbaar is.

De watervoorziening van het drinkwaterbedrijf Vitens zijn ondergebracht in twee PUTkasten model Watertap die tevens als tappunt fungeren. Uit één van deze kasten is via een model Waterkraan de suppletiewater voeding gemaakt voor de fontein. De adviseurs van PUTkast BV zijn in een vroegtijdig stadium door de gemeente Barneveld betrokken bij het project en in nauwe samenwerking met de civiele adviseur en Trevi fonteinen is het gehele ontwerp uitgewerkt. Dit heeft geleid tot een turnkey aanpak waarbij door PUTkast BV het gehele project in één hand is gerealiseerd en opgeleverd. Hiermee is de opdrachtgever voor een vast bedrag verzekerd van een goed en optimaal resultaat.

Voorthuizen, Bunckmanplein en Smidsplein

Ook zo’n mooi project met ons aangaan?

Marco Ekelmans

Specialist buitenruimtes

LinkedIn Profiellink