Vlissingen, Bellamypark

2012Project

De feiten
locatie: Vlissingen, Bellamypark
functie: Multifunctioneel plein
realisatie: 2012
opdrachtgever: Gemeente Vlissingen
toegepast: PUTkast Contactdoos, PUTkast Evenement, PUTkast Regeltechniek, PUTkast Watertap, PUTkast Waterkraan en Slimme kast

De gemeente Vlissingen heeft de afgelopen jaren een aantal toonaangevende gebieden in de binnenstad van Vlissingen opnieuw ingericht. Het sluitstuk van de herinrichtingen in de binnenstad is het Bellamypark.

Rijke historie
Het Bellamypark ligt aan de haven van Vlissingen. Het plein van ruim 10.000 m2 is in het verleden ontstaan doordat een deel van de Koopmanshaven werd gedempt. Het is een bijzondere plek in de stad op steenworp afstand van de boulevard. Het plein wordt omringd door vele horecagelegenheden.

Nieuwe inrichting
Het plein had een rommelige inrichting waarbij de maaiveld afwerking aan een renovatie toe was. Bij de nieuwe inrichting hebben het Bellamypark en het naastgelegen De Ruyterplein een relatie gekregen met de oude havens. Het Bellamypark heeft een riante terrassenzone gekregen. Dit was mogelijk doordat er een autorijbaan is komen te vervallen. Het middenvlak van het plein biedt ruimte voor grote evenementen zoals de kermis en bevrijdingspop.

Bijzondere elementen
Een karakteristiek element op het plein is de monumentale fontein. Deze is volledig gerestaureerd en heeft een prominente plek op het midden van het plein gekregen. Het middenvlak van het plein is afgewerkt met geel asfalt. Aan beide zijden van het plein zijn plantenbakken van cortenstaal toegepast met verrijdbare podium zitelementen. Aan de oostzijde van het plein (waar de diverse horeca gelegenheden zijn) is een flaneerroute aangelegd van grijs natuursteen. Deze zone biedt tevens ruimte voor diverse terrassen.

Veel techniek nodig
Door het multifunctionele gebruik van het plein is veel techniek noodzakelijk. Tijdens de voorbereiding is in een vroegtijdig stadium PUTkast BV benaderd om samen met de adviseur van de gemeente, Quadraat Infraprojecten BV, plannen uit te werken voor diverse technische voorzieningen op het plein. Dit heeft geleid tot een integraal plan om de diverse toepassingen te voorzien van elektriciteit en drinkwater.

Obstakelvrije aanpak
Voor de horeca zijn diverse obstakelvrije contactdozen en waterkranen aangebracht waarop men de terrasvoorzieningen direct kan aansluiten. Op diverse plekken op het plein zijn PUTkasten model Evenement en Watertap toegepast waardoor men over het hele plein voldoende energie en water heeft voor evenementen. Deze voorzieningen dienen tevens als voedingspunten voor de fontein, verlichting en pollarinstallaties.

Alle voorzieningen zijn, in nauwe samenwerking met de civiele aannemer, door PUTkast BV turn-key aangelegd. Door deze integrale aanpak was de gemeente verzekerd van een effectieve aanpak en had het beschikking over alle speciale expertise.

Vlissingen, Bellamypark