Tienen, Grote Markt

2023Project

De feiten
locatie: Tienen, Grote Markt
functie: Markt
realisatie: 2023
opdrachtgever: Tienen
toegepast: Straatkast Energiezuil

Tienen is een historische Belgische stad gelegen in Vlaams-Brabant. Het centrum wordt gevorm door de Grote Markt. Aan dit grote plein staan onder meer de imposante Onze-Lieve-Vrouw-ten-Poelkerk, het stadhuis en diverse musea.

Heraanleg
De heraanleg komt voort uit een beleidsplan om van het marktplein een groene, toegankelijke en levendige ontmoetingsplaats te maken. Het voorheen grote kale plein is opgedeeld in verschillende pleintjes. Zo is naast de kerk een grote kerktuin aangelegd. De horecazaken hebben uniforme terrassen gekregen die zijn afgebakend met groen. Deze terrassen nodigen uit om langer te verblijven op het plein. De diverse pleintjes vormen een mooi geheel en bieden voldoende ruimte voor het houden van evenementen.

Energie voor evenementen
Het plein wordt regelmatig gebruikt voor diverse evenementen. Zo staat er een kermis en worden er festivals georganiseerd. Daarnaast is er elke dinsdag een grote warenmarkt. Al deze activiteiten hebben veel elektrische energie nodig. Tijdens de heraanleg van het plein is ook fors geïnvesteerd in toekomstbestendige voorzieningen waarmee alle activiteiten voorzien worden van duurzame energie.

Maatwerk
Voor de zeer omvangrijke installaties is er gekozen voor een mix van ondergrondse obstakelvrije PUTkasten en bovengrondse straatkasten. BUITENkast techniek is door de gemeente gevraagd speciale maatwerk kasten te ontwikkelen en te produceren. Hierbij is nauw samengewerkt met onder meer de beheerders, architect, aannemers en projectteam.

De kasten bevatten drie compartimenten: voor de centrale techniek, contactdozen voor de markt en aansluitpunten voor evenementen. Door deze aanpak is er een optimale scheiding in verschillende gebruiksvormen en verantwoordelijkheden. Daarnaast kunnen de kasten online beheerd worden. Op afstand kunnen de aansluitingen worden geschakeld en het energieverbruik wordt automatisch vastgelegd. Dit zorgt er voor dat er maximale grip op de energiestromen is en dat de kasten optimaal beheerd worden.

Tienen, Grote Markt

Ook zo’n mooi project met ons aangaan?

Marco Ekelmans

Specialist buitenruimtes

LinkedIn Profiellink