Spijkenisse, Marktplein

2012Project

De feiten
locatie: Spijkernisse, Marktplein
functie: Markt en evenementen
realisatie: 2012
opdrachtgever: Gemeente Spijkernisse en Rots Maatwerk
toegepast: PUTkast Evenement, PUTkast Contactdoos, Straatkast Meterkast RVS en Straatkast Maatwerk

Centraal in het centrum staat het oudste gebouw van Spijkenisse, de middeleeuwse dorpskerk. Het Vredehofplein en het Kerkplein liggen naast de kerk. Het Kerkplein is van oudsher altijd de plek voor markten en evenementen geweest.

Nieuwbouw
Door de uitbreiding van het naastgelegen verzorgingshuis is de warenmarkt verhuisd naar een andere plek. Tussen het Vredehofplein en het Kerkplein is een markante nieuwe bibliotheek gebouwd. De nieuwe bibliotheek is een opvallend glazen gebouw, in piramide vorm, en is samen met de monumentale kerk blikvanger van het plein.

Herinrichting
De afronding van de nieuwbouw was voor de gemeente aanleiding om de openbare ruimte compleet opnieuw in te richten. Het nieuwe plein dient een autovrij gebied te worden dat gebruikt kan worden als verblijfsruimte. Daarnaast dient het terrein ook geschikt te zijn voor de weekmarkt en evenementen.

Ontwerp
Doordat het plein veel hoogte verschillen kent is er voor gekozen om het plein te voorzien van twee niveaus waardoor er een vlakke ruimte ontstaat. Deze kering is gemaakt van natuursteen en fungeert op diverse plekken direct als zitbank. Het plein en de omliggende straten zijn afgewerkt met rode en donkerrode gebakken klinkers. Daarnaast zijn er vlakken van grijs natuursteen toegepast. Hierin is een vlakke fontein met speciale LED-verlichting verwerkt.

Complexe techniek
Voor de markt, fontein, verlichting en de evenementen is uitvoerige installatietechniek noodzakelijk. In nauw overleg met de gemeente en Rots Maatwerk (de leverancier van de natuursteen, fontein met verlichting) is een integrale aanpak uitgewerkt waarmee optimaal gebruik kan worden gemaakt van alle technische voorzieningen. Een belangrijk uitgangspunt vormde dat de behuizingen geen obstakel mochten vormen. Tijdens de uitwerking bleek al snel dat de zeer hoge grondwaterstand een ondergrondse aanpak bemoeilijkte.

Muurkasten
Dit heeft geresulteerd in speciaal ontworpen kasten die geïntegreerd zijn in de keermuren. Door deze in dezelfde kleur af te werken als het graniet en doordat de bovenkant van de kasten voorzien zijn van een granieten dak vallen deze nauwelijks op. De marktkasten beschikken over twee compartimenten waarmee er een scheiding is tussen gebruik door de kooplieden en de beheerder.

Ondergrondse kasten
Tijdens marktdagen zijn kabels en leidingen in publieksgebied niet wenselijk. Daarom zijn op het plein compacte PUTkasten model Contactdoos toegepast. Door de geringe kastdiepte aangevuld met civiele maatregelen vormde de hoge grondwaterstand geen belemmering.

Aanleg
Alle speciale voorzieningen zoals natuursteen, fontein, LED-verlichting, technische kasten met installaties en leidingwerk zijn door Rots Maatwerk en Buitenkast aangelegd. Met deze aanpak had de gemeente de zekerheid over een optimaal eindresultaat bij een complex project.

Spijkernisse, Marktplein