Soesterberg, Den Berghplein

2022Project

De feiten
locatie: Soesterberg, Den Berghplein
functie: Markt
realisatie: 2022
opdrachtgever: Gemeente Soesterberg
toegepast: PUTkast Markt, PUTkast Contactdoos, PUTkast Evenement, PUTkast Watertap en Straatkast Meterkast RVS

Nieuw dorpshart
Aan de rand van centrum van Soesterberg is een nieuw dorpshart gerealiseerd: Den Berghplein. Het nieuwe plein is vernoemd naar de oorspronkelijke naam van het dorp. Het plein is aangelegd op het voormalige evenemententerrein.

Het plein is ontstaan na de bouw van twee appartementencomplexen die in L-vorm staan. Een met sociale huurwoningen en één met luxere woningen. Op de begane grond is er ruimte voor horeca en detailhandel. De twee andere zijden van het plein worden begrenst door twee bestaande straten.

Veel groen
Het plein heeft een groen karakter gekregen. Het is voorzien met een rode klinker verharding met daarop diverse “eilanden” van groen. Dit groen bestaat uit fleurige planten, gazons en bomen. Het bestaande kunstwerk “Vleugel” is op het plein herplaatst. Deze blikvanger herinnert aan de rijke historie die Soesterberg heeft als vliegdorp. Deze historie komt ook terug in de fontein op het plein. Het water spuit uit kleine gaatjes in de vorm van vliegtuigen.

Ruimte voor evenementen
Alle activiteiten die vroeger op het evenemententerrein plaatsvonden kunnen straks ook op het nieuwe plein. Zoals Koningsdag, Sinterklaasintocht en de kermis. Het plein biedt voldoende ruimte om dit te organiseren. Bij de inrichting is er ook gekozen om alle evenementen van duurzame energie te voorzien. Hiervoor zijn grote en kleine aansluitpunten aangebracht waarmee vervuilende aggregaten tot het verleden horen.

Slimme voorzieningen
Buitenkast heeft in nauwe samenspraak met alle betrokken het ontwerp én realisatie verzorgd. De centrale voorzieningen zijn ondergebracht in een Straatkast die onopvallend buiten het plein in een groenstroom “verstopt” staat. Op het plein zelf zijn er diverse obstakelvrije ondergrondse PUTkasten toegepast waarmee er voor elk type evenement een passende aansluiting voorhanden is. Dit geeft maximale flexibiliteit. De installaties zijn uitgerust met Slimme kast. Hiermee kan de gemeente de voorzieningen online beheren. De aansluitpunten worden alleen tijdens evenementen ingeschakeld en het stroomverbruik wordt per evenement vastgelegd. Bij technische afwijkingen krijgt men direct een melding waardoor erger wordt voorkomen. Dit bespaard veel tijd, ongemak en geld.

Soesterberg, Den Berghplein