Nunspeet, Markt

2013Project

De feiten
locatie: Nunspeet, Marktplein
functie: Markt
realisatie: 2013
opdrachtgever: Gemeente Nunspeet
toegepast: PUTkast Markt

Het centrum van Nunspeet heeft een flinke opknapbeurt gekregen. Doel van de door de gemeenteraad opgestelde Centrumvisie was om het hart van Nunspeet weer een dorpse en authentieke uitstraling te geven. Onderdeel van de plannen was de herinrichting van het Marktplein.

Autovrij
Belangrijk aspect van het nieuwe plein was het autovrije karakter. “We hebben in overleg met de ondernemersvereniging besloten het plein autovrij te maken”, vertelt Martin Veenstra die namens de gemeente Nunspeet als projectleider betrokken was bij de plannen. “Vroeger was het Marktplein ook een parkeerplaats met plek voor zestig auto’s. Nu staan er verzinkbare zuilen, zodat bestemmingsverkeer bij markt of andere evenementen toch op het plein kan komen.”

Kwalitatief ontwerp
De gemeente heeft MTD landschapsarchitecten gevraagd het ontwerp te maken voor de herinrichting. Dit resulteerde in het huidige resultaat. Het midden van het plein is afgewerkt met natuursteen. Aan de zijde van het gemeentehuis is een lage beukenhaag aangebracht die een natuurlijke scheiding geeft. Op het plein zijn verschillende bomen aangebracht en diverse zitbanken die een aantrekkelijke ontmoetingsplek vormen. De openbare verlichting is in stijl vernieuwd.

Fontein
Nieuw op het plein is een fontein die in het maaiveld is verborgen. Op gewone dagen staat de fontein uit, maar bij evenementen waarbij het gehele Marktplein wordt benut kan de fontein worden uitgezet. Dat is bijvoorbeeld op marktdagen het geval, de kramen kunnen dan gewoon bovenop de fontein geplaatst worden.

Techniek
Met de multifunctionele inrichting van het plein is het logisch dat obstakels tot een minimum beperkt dienen te blijven. Voor de benodigde elektriciteitsvoorzieningen voor de warenmarkt en evenementen zijn daarom ondergrondse kasten toegepast. Deze gemeente heeft gekozen voor het toepassen van PUTkasten. Veenstra: “In een eerder stadium hadden we al een PUTkast gekocht voor in de Dorpsstraat. Daar hebben we twee jaar mee gewerkt en dat beviel ons prima. Daarom hebben we voor het Marktplein ook gekozen voor PUTkast.”

Scheiding gebruik en beheer
De toegepaste PUTkasten beschikken over een uniek twee deksel systeem. Hiermee is er een scheiding tussen gebruik en beheer. Hiermee wordt volledig voldaan aan de Arbo-wet. Er is veel aandacht besteed aan de bestrating van de deksels. Deze zijn in hetzelfde materiaal uitgevoerd en exact in hetzelfde patroon. Hierdoor vallen de kasten nauwelijks op.

Nunspeet, Markt