Made, Molenplein

2020Project

De feiten
locatie: Made, Molenplein
functie: Evenementen
realisatie: 2020
opdrachtgever: Den Ouden Groep
toegepast: PUTkast Watertap

Van verkeersfunctie naar verblijfsfunctie

Het centrum van het Brabantse Made is in verschillende stappen opnieuw ingericht. Een blikvanger hierbij is het Molenplein. Voorheen was het een grauwe weg met parkeerplaatsen en tegenwoordig is het een vriendelijke verblijfsruimte geworden.

Fontein
Een grote blikvanger op het nieuwe plein is de ronde fontein van Rots Maatwerk. Deze biedt in de zomer de nodige verkoeling. De fontein geeft de contouren weer waar vroeger een windmolen heeft gestaan. Samen met de molenstenen en het standbeeld van de molenaar herinneren deze actief aan het rijke verleden van Made.

Klimaatbestendig
Onder het plein is tijdens de herinrichting een grote waterbuffer aangelegd. Deze is bedoelt om bij grote neerslag voldoende opslag ruimte te bieden. Hiermee wordt wateroverlast in het centrum van Made vermeden. Ook is er voor de fontein een waterbuffer aangelegd. Dit zijn gescheiden systemen omdat de fontein veilig water vereist. De bestaande bomen zijn verplant zodat het plein gelijk beschikt over volgroeide bomen die voldoende schaduwplekken bieden op warme dagen.

Technische voorzieningen
Voor de beide waterbuffers en technische ruimtes waren de nodige toegangsluiken nodig. Deze zijn van PUTluik. Op de luiken is de omliggende bestrating in hetzelfde patroon aangebracht waardoor deze nauwelijks opvallen. Ook zijn er voor evenementen drinkwatervoorzieningen aangebracht. Hiervoor is een PUTkast model watertap toegepast. Dit is een complete flexibele oplossing waarbij zowel de drinkwatermeter van het waterleidingbedrijf als de tapkranen in één behuizing is aangebracht. De kranen kunnen desgewenst ondergronds worden gebruikt of via een uitschuifbare kranensteun, boven het maaiveld omhoog worden gebracht. Ook hierbij is het deksel voorzien van bestrating zodat de PUTkast vrijwel onzichtbaar is.

Made, Molenplein