Maastricht, Markt

2018Project

De feiten
locatie: Maastricht, Markt
functie: Markten en evenementen
realisatie: 2018
opdrachtgever: Gemeente Maastrcht
toegepast: PUTkast Markt, PUTkast Watertap

De Markt is een van de beeldbepalende pleinen in het hartje van Maastricht. Naast het Vrijthof is het een van de toeristische trekpleisters van de stad. Op woensdag en vrijdag vinden er warenmarkten plaats en op zaterdag de antiekmarkt. Op de Markt vond afgelopen jaar bijna ongemerkt een grootschalige plaats.

Het plein dateert al uit de middeleeuwen en kreeg zijn definitieve vorm in de zeventiende eeuw. In deze tijd werd het monumentale stadhuis gebouwd. Rondom het plein bevinden zich liefst 62 rijksmonumenten, waaronder huizen in Lodelijke XV- stijl. Ook staan er diverse standbeelden, zoals het Mooswief, een hommage aan de groentevrouwen die vroeger hun waren op de markt aanboden.

Beste middelgrote markt
In de jaren dertig werd de bebouwing rond het plein doorbroken als gevolg van de bouw van de Wilhelminabrug. Na de oorlog veranderde de Markt in een parkeerplaats. Begin deze eeuw drong de gemeente de ruimte voor de auto terug en maakte de Markt autoluw. Ook werd het Mosae Forum gebouwd, met gemeentekantoren, een winkelcentrum en een ondergrondse parkeerplaats. In 2017 riep de Centrale Vereniging voor Ambulante Handel (CVAH) de Maastrichtse woensdagmarkt uit tot beste middelgrote markt van Nederland.

Grootschalige vernieuwing
De gemeente besloot de technische installaties in het plein te vernieuwen en te moderniseren. Het betrof een grootschalige operatie, waarbij de installaties in alle 34 ondergrondse kasten moesten worden vernieuwd. In plaats van de gebruikelijke aanpak om een deel van een plein geheel af te sluiten (en een bouwplaats te maken) koos de gemeente voor de moeilijke weg met een locatie gerichte aanpak. Zo was het plein elke vrijdagmarkt en het weekend geheel vrij van obstakels en was het maaiveld dicht. De woensdagmarkt had ook nauwelijks hinder. Erwin Bierman, toezichthouder vanuit de gemeente Maastricht, vertelt dat de overlast tijdens de verbouwing tot een minimum beperkt bleef “De locatiegerichte aanpak maakt het mogelijk per plek alle werkzaamheden binnen enkele dagen uit te voeren. Dat doen we zo min mogelijk op de marktdagen zelf. Dat is systematisch aangepast en verloopt perfect.”

Zowel bewoners, toeristen, horeca, ambulante handel, weekmarkt, openbaar vervoer als evenementen konden tijdens de verbouwing gewoon van het plein gebruik blijven maken. PUTkast techniek leverde het ontwerp en de realisatie van de obstakelvrije elektrische en watertechnische installaties voor de markt en de evenementen.

(Dit artikel is in 2019 gepubliceerd in magazine Mooie Pleinen)

Maastricht, Markt

Ook zo’n mooi project met ons aangaan?

Marco Ekelmans

Specialist buitenruimtes

LinkedIn Profiellink