Lichtenvoorde, Centrum

2008-2009Project

De feiten
locatie: Lichtenvoorde, Centrum
functie: Evenementenvoorzieningen
realisatie: 2008-2009
opdrachtgever: Gemeente Oost-Gelre, Dusseldorp en Heijmans
toegepast: PUTkast Evenement, PUTkast Waterkraan

In de Achterhoek ligt in de gemeente Oost-Gelre de plaats Lichtenvoorde. Met bijna 13.000 inwoners is het uitgegroeid tot een groot dorp. Het centrum van Lichtenvoorde wordt gevormd door de Markt. Hier ligt een blikvanger in de vorm van een zwerfkei van ruim 20.000 kilo. Vanaf 1998 zijn de eerste plannen gemaakt voor de grootschalige herinrichting van het centrum. Dit was noodzakelijk om het centrum ook voor de toekomst duurzaam functioneel te houden.

Na veel informatiebijeenkomsten en gesprekken met betrokken partijen en inwoners is er een breed gedragen masterplan ontstaan. Deze ziet de Markt als het hart van het centrum. Dankzij de vele horecavoorzieningen moet de Markt een aangename verblijfsplaats zijn. Vanaf de Markt zijn er diverse straten die naar een gevarieerd winkelaanbod voeren en aan het eind van deze straten liggen voldoende parkeerplaatsen.

Belangrijke elementen in het ontwerp van het centrum zijn toegankelijkheid voor iedereen, frisse uitstraling, afwisselend winkelaanbod, horecaplein met restaurants, cafés en gezellige terrassen en tot slotte ruim voldoende parkeergelegenheden. Voor de uitwerking van deze plannen is drie jaar uitgetrokken en er wordt in verschillende fases gewerkt.

Deze plannen zijn verder uitgewerkt door Anacon-Infra. Dit bureau heeft ook de aanbestedingen verzorgd en doet de bouwbegeleiding. De eerste fase bestaat onder meer uit het renoveren van de Markt en is onlangs opgeleverd. Omdat de Markt de spil vormt van het hele plan en het verblijfsgebied is, heeft de gemeente dit plein ook aangewezen voor het houden van evenementen. Om dit optimaal te ondersteunen zijn goede voorzieningen een pré.

Het staat buiten kijf dat deze voorzieningen geen obstakel mogen vormen en geen beslag mogen leggen op de openbare ruimte. De keuze voor ondergronds straatmeubilair is daarmee een logische. In overleg met alle betrokkenen is er gekozen om PUTkasten model Evenement toe te passen. Deze multifunctionele energiekast biedt voor vrijwel elk evenement de juiste elektra aansluiting. Door het toepassen van een het model Waterkraan is ook het drinkwater gegarandeerd. Met deze aanpak is het centrum van Lichtenvoorde klaar voor haar toekomstige evenementen.

Lichtenvoorde, Centrum

Ook zo’n mooi project met ons aangaan?

Marco Ekelmans

Specialist buitenruimtes

LinkedIn Profiellink