Leiden, Matilo

2017Project

De feiten
locatie: Leiden, Matilo
functie: Evenementen
realisatie: 2017
opdrachtgever: Gemeente Leiden
toegepast: PUTkast Waterkraan, PUTkast Markt, Watermeterput en Straatkast Meterkast RVS

Midden in een woonwijk van Leiden ligt het archeologisch park Matilo. Zo’n 2000 geleden hebben de Romeinen een fort (castellum) gebouwd langs de oude Rijn om de noordelijke grens van hun rijk te verdedigen.

Rijksmonument
In 1929 zijn de eerste onderzoeken en opgravingen gedaan. Sindsdien wordt er regelmatig onderzoek gedaan naar de resten van het castellum. Hierdoor weet men precies waar het heeft gestaan en hoe groot het was. Deze archeologische schatkamer is al in 1976 tot rijksmonument verklaard.

Park
Om toch iets van het Romeinse verleden zichtbaar te maken is er een park aangelegd. Met hoge aarden wallen worden de oude muren weergegeven en de wachttorens geven het militaire karakter weer.

Evenementen
Het park wordt tegenwoordig regelmatig gebruikt voor het houden van evenementen. Om dit verder duurzaam te ondersteunen heeft de gemeente besloten om hiervoor vaste elektra-, water- en rioolvoorzieningen aan te leggen. Het spreekt voor zich dat deze voorzieningen geen hinder mogen voorzaken en daarom ondergronds zijn aangelegd. Alle voorzieningen zijn turn-key door PUTkast BV gerealiseerd.

Leiden, Matilo

Ook zo’n mooi project met ons aangaan?

Marco Ekelmans

Specialist buitenruimtes

LinkedIn Profiellink