Leiden, Lammermarkt

2018Project

De feiten
locatie: Leiden, Lammermarkt
functie: Evenementen
realisatie: 2018
opdrachtgever: Gemeente Leiden
toegepast: PUTkast Evenement, PUTkast Watertap en Watermeterput

De bouw van een ondergrondse parkeergarage, met 22 meter de diepste van Nederland, bood op de Lammermarkt in Leiden een kans op een complete herinrichting van het plein. Het ontwerp hiervoor is van het ontwerpbureau Marseille Buiten.

Historische plek
De Lammermarkt is een historische plek in Leiden, waar volgens de traditie elk jaar op 3 oktober het ‘Leidens Ontzet’ met bijbehorende kermis wordt gevierd. Daarnaast ontleent de plek zijn naam aan de lammeren- en veemarkt die in het gebied gevestigd was. Ondanks deze historische functie deed de Lammermarkt sinds de jaren zestig vooral dienst als parkeerterrein.

Onderdeel Groene Gordel
In een verder verleden was de Lammermarkt een van de bolwerken rondom de binnenstad, met een iconische molen die uit 1743 stamt. Intussen maakt het plein deel uit van het Singelpark, een groene gordel rondom de historische binnenstad. Om deze groene gordel te versterken, worden de verschillende parken de komende jaren met elkaar verbonden. Door de aanleg van deze parkpleinen moet de toegankelijkheid van en uit de binnenstad worden verbeterd. Ook fungeren ze als knooppunten, met aantrekkingskracht op horeca en winkels.

Compleet op de schop
Het terrein rondom de molen is compleet op de schop gegaan. Bestaande hekwerken en beplanting zijn verwijderd en het hoogteverschil van 3,5 meter rondom de molen is uitgesmeerd over een grotere oppervlakte. Ontwerpbureau Marseille Buiten wilde van het plein als onderdeel van het Singelpark een groene ruimte maken met verharding voor specifieke functies. Fietsers en voertuigen rijden door een groene ruimte. Het plein heeft een verharde oppervlakte van 3500 vierkante meter om de kermis tijdens het ‘Leidens Ontzet’ plaats te bieden.

Totaal ontzorging
PUTkast BV verzorgde onder meer het ontwerp en de realisatie van alle elektrische energie- en drinkwater-voorzieningen. Hiervoor zijn diverse PUTkasten toegepast.

Leiden, Lammermarkt

Ook zo’n mooi project met ons aangaan?

Marco Ekelmans

Specialist buitenruimtes

LinkedIn Profiellink