Leiden, Garenmarkt

2020Project

De feiten
locatie: Leiden, Garenmarkt
functie: Evenementen
realisatie: 2020
opdrachtgever: Gemeente Leiden
toegepast: : PUTkast Evenement, PUTkast kWh-meter , PUTkast Watertap en PUTluik

De Garenmarkt in Leiden maakt onderdeel uit van de historische binnenstad van Leiden. Het is onderdeel van het beschermd stadsgezicht. Voor de herinrichting bood het plein, als parkeerterrein, vooral de ruimte aan auto’s. Door de realisatie van een ondergrondse parkeergarage zijn de auto’s verdwenen en is het plein getransformeerd naar een parkachtig sfeervol plein.

Binnen 20 seconden open
Voor de aanleg van de parkeergarage was de Garenmarkt een binnenstedelijk parkeerterrein dat ook werd gebruikt als evenemententerrein. Onder het plein is een 16 meter diepe garage gerealiseerd die plaats biedt aan 425 parkeerplaatsen. Om het plein obstakelvrij te houden is de in- en uitrit in de naastgelegen Korevaarstraat gerealiseerd. De voetgangersentree is aan de rand van het plein. Aan de andere zijde van het plein moest een noodtrappenhuis. In geval van een calamiteit kunnen de aanwezigen de garage veilig verlaten. Omdat de omgeving niet verder verstoord mocht worden was een tweede gebouw geen optie. De nooduitgang is nu opgenomen is één van de groene eilanden op het plein. De uitgang van het trappenhuis is voorzien van een automatisch noodluik van PUTkast techniek. Het PUTluik uit één geheel dat binnen 20 seconden volledig wordt geopend. Het systeem heeft een eigen noodstroomsysteem waardoor het luik altijd functioneert. PUTkast techniek verzorgde het ontwerp, productie en installatie op locatie.

Groen plein
De nieuwe Garenmarkt is een oase van groen en rust in een drukke binnenstad geworden. Het plein beidt maximale ruimte voor omwonenden en bezoekers. Het plein is vooral groen en klimaatbestendig geworden. Hiervoor is ongeveer 2300 vierkante meter groenoppervlakte en 35 nieuwe bomen toegepast. Het gras is verdeeld in vijf groene eilanden die omringd zijn met fraaie granieten randen. De natuurstenen randen zijn voorzien van LED-verlichting die zorgen voor veilig gevoel.

Duurzame evenementen
Het plein is ook geschikt gemaakt voor het houden van evenementen zoals het Leids ontzet. In het ontwerp is hier rekening mee gehouden. Zo is het gras aangebracht op een voedingsrijke stabilisatie laag waardoor het na intensief gebruik snel kan herstellen. Ook zijn er op diverse plekken obstakelvrije PUTkasten aangebracht waarmee er voor elk evenement op verschillende locaties hindervrije drinkwater- en elektriciteitsaansluitingen beschikbaar zijn. Doordat de bestrating in de deksels doorloopt vallen de kasten nauwelijks op. Met deze aanpak worden de evenementen voorzien van groene stroom en behoren vervuilende aggregaten tot het verleden. PUTkast techniek heeft ook hiervoor het ontwerp en realisatie verzorgd. Hiermee had de gemeente van begin tot het einde één aanspreekpunt.

Leiden, Garenmarkt