Leerdam, Centrum

2012Project

De feiten
locatie: Leerdam, Centrum
functie: Markt
realisatie: 2012
opdrachtgever: Gemeente Leerdam
toegepast: PUTkast Markt

Elk week wordt er op donderdagochtend een weekmarkt gehouden in Leerdam. Deze markt stond tegenover het gemeentehuis aan de rand van het historische centrum. Deze locatie ligt buiten het winkelgebied in het gezellige centrum.

Markt terug naar centrum
Diverse betrokkenen, zoals de marktkooplieden, bezoekers, winkeliers, ondernemersvereniging en de raad, hebben gevraagd om de markt te verhuizen naar het centrum. Hiermee wordt er een betere aansluiting gecreëerd met de winkels en horeca. Hiermee verwacht men dat de markt een beter bestaansrecht heeft.

Voorbereiding
Diverse locaties zijn onderzocht waarna een acceptabele marktopstelling is uitgewerkt. Ook heeft de brandweer bekeken of aan alle veiligheidsvoorschriften kon worden voldaan. Tot slot zijn er een ontheffingsprocedure bestemmingsplan en en ontheffingsprocedure parkeren doorlopen. De markt is gesitueerd in de Fonteinstraat, Kerkstraat en de Markthof.

Noodzakelijke voorzieningen
De gemeente heeft deze verhuizing aangegrepen om direct alle noodzakelijke voorzieningen te vernieuwen. Voor de elektriciteitsvoorzieningen spreekt het voor zich dat in een historisch centrum met kleine straatjes geen ruimte is voor obstakels. Daarnaast past dit niet bij het monumentale karakter.

Obstakelvrije aanpak
Na een uitvoerige oriëntatie heeft de gemeente ervoor gekozen om de elektrische voorzieningen geheel door PUTkast BV te laten realiseren. Hiervoor zijn vijf PUTkasten model Markt toegepast die verspreid door het centrum zijn geplaatst. Met deze aanpak beschikt de markt over obstakelvrije kasten die voldoen aan alle voorschriften. Doordat de PUTkasten rechtstreeks op het openbaar net zijn aansloten werd een duur apart voedingsysteem vermeden. Tevens zijn de kasten voorzien dezelfde bestrating waardoor de kasten nauwelijks opvallen.

Leerdam, Centrum