Hoogeveen, Hoofdstraat

2020Project

De feiten
locatie: Hoogeveen, Hoofdstraat
functie: Markten en evenementen
realisatie: 2020
opdrachtgever: Gemeente Hoogeveen
toegepast: PUTkast Contactdoos, PUTkast Markt

Het winkelhart van Hoogeveen wordt gevormd door de Hoofdstraat. Hoogeveen heeft een belangrijke regionale functie in Drenthe. Veel toeristen en bewoners uit de wijde omgeving bezoeken Hoogeveen om boodschappen te doen of om een terrasje te pakken. Onlangs is deze centrumstraat samen met het centrale Kerkplein opnieuw ingericht.

Van kanaal naar winkelstraat
Hoogeveen was vroeger een van de belangrijkste locatie waar turf werd gewonnen. De Hoofdstraat was een belangrijk kanaal voor de afwatering en het transport van de turf. Later verloor de kanaal haar functie en is het gedempt, waardoor er een riante brede straat is ontstaan. In het nieuwe ontwerp zijn bomen geplaatst op de voormalige kade muren. Hierdoor worden de oorspronkelijke ruimte verhoudingen van de straat hersteld. In het midden van de straat zijn robuuste plantenbakken geplaatst die voorzien zijn van zitgelegenheden. Het plein tegenover de kerk heeft een fraaie spiegelfontein gekregen.

Riante stroomvoorzieningen
De straat wordt ook gebruikt voor de wekelijkse warenmarkt en diverse evenementen zoals braderieën. Hiermee is behoefte aan grote hoeveelheid contactdozen op verschillende locaties. PUTkast techniek is in  een vroegtijdig stadium benaderd om een technisch plan uit te werken. Dit heeft geresulteerd in diverse PUTkasten die door de gehele winkelstraat zijn verspreid. Er is daarmee altijd meerdere aansluitpunten voorhanden zodat lange aansluitsnoeren worden vermeden. De kasten hebben een uniek twee compartimenten systeem waarmee er een scheiding is tussen verantwoordelijkheden (beheer en gebruik). Doordat de deksels in met hetzelfde natuursteen als de straat zijn bestraat vallen de kasten nauwelijks op. Naast de levering van de PUTkasten is de gehele realisatie (plaatsen, bekabeling, bestraten deksels en bedrijfsvaardig opleveren) door PUTkast techniek verzorgd. Hierdoor was er geen gedoe en was men verzekerd van een maximaal resultaat.

Hoogeveen, Hoofdstraat