Enschede, H.J. van Heekplein

2003Project

De feiten
locatie: Enschede, H.J. van Heekplein
functie: Markt
realisatie: 2003
opdrachtgever: Gemeente Enschede en Enexis
toegepast: PUTkast Markt

In 2001 heeft de gemeenteraad van Enschede besloten tot de bouw van een ondergrondse parkeergarage. In de Van Heekgarage zijn circa 1.650 parkeerplaatsen voor de auto en ongeveer 1.000 fietsparkeerplaatsen gecreëerd. Het is hiermee één van de grootste garages van Nederland.

De ontwikkeling van een ondergrondse parkeergarage past binnen de plannen om van het Van Heekplein een aantrekkelijk winkel-, woon- en verblijfsgebied te maken als onderdeel van de binnenstad van Enschede. Zo is er ook een vestiging van Holland Casino en een Bijenkorf aan de rand van het plein gekomen.

Na de realisatie van de garage kon in 2003 worden begonnen met de inrichting van het maaiveld. Door de realisatie van de garage kon het plein autovrij worden gemaakt. Waardoor nog meer ruimte ontstond voor een hoogwaardige inrichting van het gebied.

Daarnaast dient het plein geschikt te zijn voor het houden van de markt op dinsdagen en zaterdagen. Met zo’n 150 kramen is de markt een drukbezochte attractie. Het spreekt voor zich dat een dergelijk hoogwaardig plein met een intensief gebruikt vraagt om kwalitatieve materiaalkeuzes met een duurzaam karakter. Dit geldt natuurlijk ook voor de elektriciteitsvoorzieningen voor de markt en evenementen.

Na een uitgebreide marktstudie door Enexis kwam keuze op PUTkast. Door eigenschappen als de robuust, altijd obstakelvrij en lage exploitatiekosten wist PUTkast zich te onderscheiden. Door het toepassen van 29 stuks PUTkasten kunnen alle marktkramen op een moderne en effectieve wijze worden voorzien van elektra. Dit heeft bijgedragen dat deze markt in 2003 is verkozen tot beste markt van Nederland.

Enschede, H.J. van Heekplein

Ook zo’n mooi project met ons aangaan?

Marco Ekelmans

Specialist buitenruimtes

LinkedIn Profiellink