Drachten, Raadhuisplein

2014Project

De feiten
locatie: Drachten, Raadhuisplein
functie: Markt en evenement
realisatie: 2014
opdrachtgever: Gemeente Smallingerland
toegepast: PUTkast Markt, PUTkast Verlichting, PUTkast Watertap

Het centrum van Drachten heeft een ware metamorfose ondergaan. Aan de westzijde van de centrale winkelstraat is een groot deel van de oude gebouwen gesloopt. Op deze plek is een ruime ondergrondse parkeergarage gebouwd. Een deel van de vrijgekomen ruimte is gebruikt om vastgoed realiseren. In het vastgoed is ruimte voor winkels, horeca en appartementen.

De herontwikkeling van het gebied heeft tot doel om Drachten als regionaal koopcentrum op de kaart te zetten en te houden. Het winkelend publiek zal door het grotere winkelaanbod en hogere kwaliteit van de verblijfsruimte sneller voor Drachten kiezen.

Nieuw plein
Op een ander deel van het het dak van de ondergrondse garage is het vernieuwde Raadhuisplein aangelegd. Een deel van het plein is bestemd als parkeerterrein en een deel als verblijfsruimte. Aan de noordzijde van het plein is een horeca gelegenheid met een historische uitstraling gebouwd dat beschikt over een uitgebreid terras.

Weekmarkt
Een dag in de week wordt het plein gebruikt voor de markt. Deze markt trekt veel regionale bezoekers. De elektravoorzieningen voor de markt zijn deels slim weggewerkt in de speciaal ontworpen fundaties van de lichtmasten.

Op die plekken waar er geen lichtmasten voorhanden zijn en toch contactdozen nodig zijn is gekozen voor ondergrondse PUTkasten. Deze vormen zowel in actieve als passieve toestand geen obstakel. Naast de elektravoorzieningen is er ook een watertap met meteropstelling aangebracht die voldoende tappunten biedt. Alle voorzieningen kunnen ook worden gebruikt tijdens evenementen

Verlichting
Rondom het plein zijn diverse smalle straatjes waar geen ruimte is voor lichtmasten. Hier is gekozen om de openbare verlichting aan de gevels te monteren. Om hinderlijke aansluitkasten tegen te gevels te vermijden is hier gekozen voor ondergrondse PUTkasten model Verlichting. In deze hindervrije aansluitkasten is de beveiliging van de verlichting ondergebracht.

Drachten, Raadhuisplein

Ook zo’n mooi project met ons aangaan?

Marco Ekelmans

Specialist buitenruimtes

LinkedIn Profiellink