Blauwestad, Recreatiegebied

2008Project

De feiten
locatie: Blauwestad, Recreatiegebied
functie: Energie voor evenementen
realisatie: 2008
opdrachtgever: Blauwestad en Technisch Bureau Edens
toegepast: PUTkast Evenement

Het oosten van Groningen kampte eind vorige eeuw met meerdere problemen: sterke vergrijzing, het wegtrekken van jongeren in verband met het ontbreken van werk en landbouwgronden lagen braak ten gevolge van subsidies om overproductie tegen te gaan. Er gebeurde weinig en er was geen zicht op verbetering.

Begin jaren ’90 wordt door het rijk, provincie en betrokken gemeenten een plan opgesteld om de economische gesteldheid structureel te verbeteren. Dit leidt tot het ontwikkelingsplan “de Blauwe Stad”. Dit plan bestaat uit het graven van een circa 800 hectare groot meer, de bouw van 1.500 tot 2.100 woningen, de aanleg van 350 hectare ecologische hoofdstructuur en toeristisch recreatieve voorzieningen. Daarnaast dient het meer als waterberging in tijden van grote wateroverlast. De realisatie van Blauwestad moet mensen van elders aantrekken die hier hun geld komen besteden en het gebied een economische impuls geven.

Aan de noordzijde van het meer, nabij het dorp Midwolda, is recentelijk een groot recreatie gebied aangelegd. Dit gebied omvat onder meer een groot strand, watersport faciliteiten, jachthaven en picknickplaatsen. Daarnaast wil men dit gebied gaan gebruiken voor evenementen zoals het jaarlijkse openluchtconcert op het water. Dit evenement wordt door duizenden gasten bezocht.

Voor een dergelijke invulling van een gebied zijn goede elektriciteitsvoorzieningen een pré. Het spreek voor zich dat bij de inrichting van een modern nieuw recreatieterrein gekozen wordt voor passende ondergrondse installatietechniek. Door het inzetten van een PUTkast beschikt men over moderne obstakelvrije elektrische voedingen.

De PUTkast is voorzien van diverse soorten contactdozen zodat vrijwel voor elk type afname een passende oplossing beschikbaar is. Door de kast rechtstreeks aan te sluiten op het net van het energiebedrijf wordt een separate voedingskast met netwerk en bijbehorende kosten vermeden.

Blauwestad, Recreatiegebied

Ook zo’n mooi project met ons aangaan?

Marco Ekelmans

Specialist buitenruimtes

LinkedIn Profiellink