Assen, Koopmansplein

2021Project

De feiten
locatie: Assen, Koopmansplein
functie: horeca, evenementen en markt
realisatie: 2021
opdrachtgever: Gemeente Assen
toegepast: PUTkast Markt-Evenement, PUTkast Waterkraan en PUTkast Contactdoos

In Assen initieert de gemeente veel projecten om de stad te vernieuwen. Het Koopmansplein is getransformeerd van een eentonig winkelcentrum naar een bruisend stadshart.

Het winnende ontwerp van OKRA landschapsarchitecten geeft het plein vele functies waarbij er veel aandacht is voor het behoud en het aanvullen van groen in de stad. Op het plein zijn diverse eilanden aangelegd met tuinen met een mix van vaste struiken en planten. Op één van de eilanden is een speeleiland met diverse speeltoestellen gerealiseerd. Hier is ook een vast podium voor kleinere voorstellingen gerealiseerd. Daarnaast ligt er een horecaterras zodat bezoekers aangenaam kunnen verblijven. Dit kan ook op de vele fraaie zit- en ligbanken aan de andere zijde van het plein. Deze zijn afgewisseld met diverse plantenbakken en bomen. Op het plein is een riante fontein, die op warme dagen zorgt voor de nodige verkoeling en het is een leuke speelgelegenheid voor de kinderen. Tijdens de aanleg is tevens rekening gehouden met de klimaatverandering. Er is onder het plein een enorme waterberging aangelegd om wateroverlast tijdens piekbuien te voorkomen.

Naast de verschillende vaste functies wordt het plein ook gebruikt voor andere doeleinden. Elke winter veranderd het plein in een grote ijsbaan. Hier is in het ontwerp rekening mee gehouden. Daarnaast wordt het plein jaarlijks gebruikt als festival terrein voor het TT-festival, ook wel bekend als de nacht van Assen.

Voor de diverse wensen is er veel installatietechniek noodzakelijk om dit functioneel mogelijk te maken. De gemeente Assen heeft tijdens de uitwerking van het ontwerp PUTkast techniek gevraagd om de benodigde techniek voor elektriciteit en drinkwater uit te werken. Hierbij is nauw samengewerkt met het bouwteam en de beheerders.

Voor alle functies en wensen is één integrale installatie uitgewerkt die voldoende maatwerk biedt voor alle wensen. Met deze aanpak worden de investeringen optimaal benut. Deze aanpak heeft geresulteerd in twee zware voedingspunten die voldoende vermogen bieden voor de grotere afnames zoals de ijsbaan en het TT-festival. Deze punten zijn ondergebracht in STRAATkasten die opgenomen zijn in het ontwerp van de vaste plantenbakken waardoor de kasten nauwelijks opvallen. Voor de andere voedingspunten, zoals die voor de verkoopwagen, ijskraam, podium en kleinere evenementen zijn obstakelvrije PUTkasten toegepast. Op het plein zijn op verschillende plekken ondergrondse PUTkasten met een watertappunt aangebracht.

De gehele installatie is bovendien slim gemaakt. Met het toepassen van SLIMME kast kunnen alle stroompunten op afstand worden in- en uitgeschakeld en worden de energiekosten per gebruik automatisch in kaart gebracht. Dit voorkomt ongewenst verbruik en zorgt voor eerlijke en transparante verdeling van de kosten. Het is mogelijk om gedegen analyses te doen die zorgen voor een optimaal gebruik van de installaties. Het systeem bewaakt continu verschillende parameters die afwijkingen vroegtijdig signaleren. Dit bespaard de nodige kosten en bevorderd een optimaal gemak van de voorzieningen.

Assen, Koopmansplein