Apeldoorn, winkelcentrum Anklaar

2019Project

De feiten
locatie: Apeldoorn, Anklaar
functie: Markten en evenementen
realisatie: 2019
opdrachtgever: Gemeente Apeldoorn
toegepast: PUTkast Markt en PUTkast Watertap

In de Apeldoornse wijk Zevenhuizen bevind zich het winkelcentrum Anklaar. Het oorspronkelijke winkelcentrum voldeed niet meer aan de hedendaagse behoeften en er is besloten om een nieuw complex te bouwen.

Wonen en winkelen
Het nieuwe complex is een combinatie van winkels, horeca en wonen. Op de begane grond is ruim 14.000 m2 ruimte gecreëerd. Dit biedt een grote diversiteit aan winkels en horeca. Op de verdiepingen zijn appartementen gebouwd. Een groot deel hiervan zijn zorg- of zorg gerelateerde appartementen en de rest zijn huur en koop woningen. Door de mix van wonen, horeca en winkelen is het complex altijd levendig.

Aantrekkelijke buitenruimte
Door de bouw van een riante parkeergarage (meer dan 500 plekken) is er bovengronds meer ruimte ontstaan voor voetgangers. Er is nauw samengewerkt tussen de ontwerpers en stedenbouwkundigen van de gemeente en de ontwikkelaars en architecten om tot het beste eindresultaat te komen. Er is door de gemeente heel veel zorg besteed aan de openbare ruimte.

Tussen de diverse panden zijn diverse looproutes aangelegd die uitkomen op meerdere pleinen. De lichte architectuur staat op een vlak van donkere bestrating, waarmee het Stadsdeelhart zich onderscheidt van zijn omgeving. Opvallend zijn de grote verhoogde plantenbakken met prairiebeplanting en de grote bomen met houten zitbanken. Op het marktplein staan enkele grote bomen.

Ruimte voor markten en evenementen
Het Marktplein is ook geschikt gemaakt voor het houden van de wekelijkse warenmarkt. Hiervoor zijn op diverse strategische plekken PUTkasten aangebracht die voldoende elektrische contactdozen hebben zodat elke marktondernemer individueel kan aansluiten. Dankzij het unieke twee deksel systeem wordt er voldaan aan de wettelijke verplichte scheiding tussen gebruik en beheer. Hierdoor wordt de veiligheid optimaal geborgd. Met het toepassen van een PUTkast Watertap zijn er ook voldoende tappunten voor drinkwater voorhanden.

Het plein langs de Sluisoordlaan is vooral ingericht als verblijfsruimte maar ook geschikt gemaakt voor het houden van kleine tot middelgrote evenementen. Ook hier zijn obstakelvrije energievoorzieningen aangebracht waardoor de evenementen op een duurzame wijze worden voorzien van elektrische energie.

Alles in één hand
In een vroeg stadium heeft de gemeente PUTkast techniek gevraagd de aanpak en het ontwerp van de installatie uit te werken. Dit heeft geresulteerd in een gebalanceerd plan. Ook de realisatie (leveren, plaatsen, aansluiten, bestraten en ingebruikname) van de kasten is door PUTkast techniek verzorgd. Hiermee had de gemeente alle verantwoordelijkheid van eerste idee tot en met het gebruik in één hand.

Apeldoorn, Anklaar