Amsterdam, Stadionplein

2017Project

De feiten
locatie: Amsterdam, Stadionplein
functie: Markt
realisatie: 2017
opdrachtgever: Gemeente Amsterdam
toegepast: PUTkast Contactdoos, PUTkast Markt, PUTkast Waterkraan en Watermeterput

Het hoofdstedelijke Stadionplein is in 1928 aangelegd als parkeer- en manifestatieplein voor de Olympische Spelen. Sindsdien was het een grote stenen vlakte waar vooral auto’s stonden geparkeerd, één maal per week de markt werd gehouden en af en toe een kermis.

Levendig plein
De onvrede over de kale vlakte leidde tot meerdere plannen om het plein te transformeren. In 2009 is het definitieve stedenbouwkundig plan “Een nieuw Stadionplein” vastgesteld. Dit heeft er toe geleid dat het plein grotendeels is bebouwd en onder het plein is er een riante parkeergarage gerealiseerd. Op de noordzijde van het plein staat een blok met zes woonlagen met op de begane grond ruimte voor detailhandel. Aan de zuidzijde van het plein staat een nieuw gebouw dat deels als museum en deels als hotel dienst doet. Tussen beide bouwblokken is er een compact levendig plein aangelegd.

Hoge eisen
Door West 8 Urban Design is een ontwerp gemaakt dat rekening hield met een aantal uitgangspunten zoals een aantrekkelijke verblijfsplek, ontmoetingsplek en ruimte voor evenementen en de weekmarkt. Daarnaast dient het plein te passen bij de ruimtelijke as tussen het Olympisch Stadion en het plantsoen aan de andere zijde. Het dient een grootstedelijke uitstraling te hebben dat fungeert als een buurtplein.

Inrichting
Het plein kent verschillende hoogteverschillen dat door opvallende brede lichtgrijze banden is omkaderd. Het plein zelf is afgewerkt in bruin/rood gebakken klinkers. Er zijn verschillende patronen toegepast die het plein een speels karakter geven. Op het plein zijn de twee karakteristieke gebouwtjes voor de kaartverkoop voor de Olympische spelen behouden. Op diverse plekken wordt een intiem karakter gecreëerd door diverse groepen van bomen.

Markt
Na een afwezigheid van enkele jaren is de vertrouwde weekmarkt teruggekeerd op het plein. Hiervoor zijn obstakelvrije ondergrondse kasten aangelegd. In een vroegtijdig stadium is PUTkast BV gevraagd om samen met de gemeente een plan van aanpak en ontwerp met begroting uit te werken. Dit heeft geleid tot de realisatie van diverse PUTkasten voor elektra en water. Om de kwaliteit en eindresultaat optimaal te borgen heeft de gemeente deze werkzaamheden in eigen regie gehouden en buiten het bestek om laten uitvoeren.

Amsterdam, Stadionplein