Amsterdam, Dam

2001Project

De feiten
locatie: Amsterdam, Dam
functie: Multifunctioneel plein
realisatie: 2001
opdrachtgever: Gemeente Amsterdam
toegepast: PUTkast Evenement, PUTkast Regeltechniek en PUTkast Contactdoos

Op de plek waar begin 13e eeuw een dam in rivier de Amstel werd aangelegd bevindt zich nu één van de meest bekende pleinen van Nederland: de Dam in Amsterdam. Met het paleis, het nationaal monument, De Nieuwe Kerk en vele andere prominente gebouwen is de Dam het centrum van Amsterdam.

De gemeente Amsterdam besloot einde jaren ’90 de Dam grootschalig te renoveren.Voor het eerst in haar rijke geschiedenis ging de Dam van gevel tot gevel op de schop. In de loop van de jaren waren er vele technische kasten verschenen op de Dam. PUTkast BV werd ingeschakeld om de circa 45 kasten te verwijderen. Er waren twee oplossingen: of laten vervallen of ondergronds. Veel kasten kwamen te vervallen en diverse kasten werden vervangen door ondergrondse PUTkasten.

De Dam is hiermee een verzameling geworden van ondergrondse PUTkasten: wisselbesturing, wisselverwarming, evenementenvoorzieningen en mobiele telecommunicatie. Alle kasten werden voorzien van, een deel van de circa 2,5 miljoen, natuurstenen keitjes, die nodig zijn voor het hele plein. Het “waaier”-patroon van de keitjes op het plein loopt door op de deksels. Hierdoor vallen de PUTkasten nauwelijks op. Op 29 juni 2001 werd de Dam onder grote belangstelling weer officieel in gebruik genomen.

Amsterdam, Dam

Ook zo’n mooi project met ons aangaan?

Marco Ekelmans

Specialist buitenruimtes

LinkedIn Profiellink