Almere, Stationsplein

2007Project

De feiten
locatie: Almere, Stationsplein
functie: Plein met fontein geschikt voor evenementen
realisatie: 2007
opdrachtgever: Gemeente Almere en Imtech Infra
toegepast: PUTkast Markt, PUTkast Watertap

Met de aanleg van de spoorlijn naar Lelystad werd in 1987 het station van Almere Centrum geopend. Voor het station is het centrale Stationsplein gesitueerd. Dit plein fungeert als centrale ontmoetingsplaats en als overgang tussen het station en het winkelgebied van Almere. Na 20 jaar van intensief gebruik was het plein toe aan een grondige opknapbeurt. In 2006 is begonnen met de voorbereidende werkzaamheden waarbij de oude fonteinbak is verwijderd en de riolering is hersteld. Hierna is begonnen met de herinrichting van het plein.

Men heeft gekozen om het plein en bijzondere uitstraling te geven door deze te bestraten met graniet. Daarnaast zijn er bijzondere accenten aangebracht. Zo is er een moderne verlichting in de grond aangebracht bestaande 600 leds (kleine lampjes), die als een verlichte loper fungeren vanuit het winkelgebied tot aan het station. Op het plein zijn speciale rvs afvalbakken toegepast en diverse hardhouten zitbanken. De afwatering vindt plaats via rvs goten en in één van deze goten is een speciale fontein gecreëerd.

Daarnaast is er ook rekening gehouden met de mogelijkheid om evenementen te organiseren. Hiervoor zijn in de vorm van een model Markt en een model Water ondergrondse obstakel vrije permanente voorzieningen gecreëerd. Beide kasten zijn rechtstreeks op het elektriciteits- en waternet aangesloten waardoor extra infrastructuur overbodig is. Vanuit de PUTkasten is tevens een voeding (elektra en water) gemaakt naar de fontein waardoor er slim gebruik is gemaakt van de kasten.

Almere, Stationsplein

Ook zo’n mooi project met ons aangaan?

Marco Ekelmans

Specialist buitenruimtes

LinkedIn Profiellink